Двойно по-скъпа синя зона и безплатен транспорт при мръсен въздух в София

хора

Столична община представи пакет от мерки за намаляване на замърсяването на въздуха в София и за реакция при високи нива на фини прахови частици. Някои от решенията предизвикаха дискусии, като например „успокоената зона“ с максимална разрешена скорост от 30 км/ч и въпросът с цената на „синята зона“ в столицата.

Членовете на Общинския съвет са гласували за обособяване на т.н. нискоемисионни зони. Това включва пешеходна зона по бул. „Витоша“ в участъка от ул. „Алабин“ до бул. „Стамболийски“, пешеходна зона по ул. „Георг Вашингтон“ в участъка от ул. „Трапезица“ до ул. „Пиротска“.

„Успокоена зона“ с ограничаване на скоростта за движение до 30 км/ч се планира в участъка между ул. „Алабин“, бул. „Христо Ботев“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „В. Левски““, бул. „Цар Освободител“ и ул. „Леге“.

Предвижда се всички автобуси в центъра на София да бъдат със сертификат Евро 6. За собствениците на товарни и строителни машини влизането в сърцето на София ще бъде по-скъпо, ако те не са нови и не притежават Евро 5 или Евро 6. Допълнителна такса ще плаща и за багери, булдозери и валяци.

В по-дългосрочен период се предвижда доизграждане на вътрешния градски ринг около центъра и разширяване на Околовръстния път, пише bTV. Трябва да се доизгради и Северната тангента в квартал в кв. „Левски-Г“.

Столична община настоява за законови промени, които да позволят по-мащабни действия при замърсяване на въздуха. При запрашаване до 100 микрограма на куб. метър местната власт ще се задоволи с призив към гражданите, които пътуват с коли и се отопляват с твърдо гориво. Когато времето е подходящо, ще се мият и улиците.

Ако нивата приближат 150 микрограма буферните паркинги ще бъдат безплатни за гражданите, които желаят да използват градски транспорт. При 200 микрограма на кубичен метър се планира цената на „синята зона“ да стане двойна. При нива над 200 микрограма билетът за градски транспорт ще стане на цена от 1 лв. за всички линии на територията на столицата.

Като най-крайна мярка при над две седмици силни замърсен въздух ще се прилага пълна забрана за движение на МПС и напълно безплатен градски транспорт на територията на цяла София.

Comments

comments