„ДА, БЪЛГАРИЯ!“ СЪС СИГНАЛ СРЕЩУ ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ

                                                                     

Parliament

                                                                       

 ДО

                                                                       КОМИСИЯТА ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА,

                                                                       КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ И

                                                                       ПАРЛАМЕНТАРНА ЕТИКА

                                                                       НАРОДНО СЪБРАНИЕ

                                                                       НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Срещу: Делян Славчев Пеевски –

  народен представител

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЯЧЕВ, 

На основание чл. 154, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, Ви сезирам относно следното:

На 06.02.2018 г. в деловодството на Народното събрание е внесен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения /сигнатура № 854-01-5/.

Според мотивите със законопроекта се предлагат изменения и допълнения в две основни направления: въвеждане на изискване за задължително разкриване на информация от доставчици на медийни услуги за техния действителен собственик и за начина на финансиране; въвеждане на изискване за задължително разкриване на информация, идентифицираща лицата, разпространяващи и/или продаващи печатни издания и на броя на използваните крайни точки за продажба. Един от вносителите е народният представител Делян Славчев Пеевски.

Както е добре известно, г-н Пеевски е собственик на редица медии, основно чрез фирмата си Intrust pls. Това са следните медии: Телеграф, Монитор, Политика, Меридиан мач, Борба.

Безспорно е, че народният представител има частен интерес от приемането на горепосочения законопроект.

Участието в изготвянето и депозирането на горепосочения законопроект е в нарушение на чл. 58 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /обн., ДВ, бр. 7 от 19.01.2018 г./, според който лице, заемащо висша публична длъжност, няма право да участва в подготовката, обсъждането или постановяването на актове, да изпълнява контролни и разследващи функции или налага санкции в частен интерес.

Г-н Пеевски е декларирал участието си в Intrust Ltd. в първоначалната си декларация по чл. 12, т. 2 във връзка с чл. 14 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси /отм./. Същият е декларирал и придобиването на допълнителни акции, в резултат на което е станал едноличен собственик на Intrust pls.

Въпреки че Делян Славчев Пеевски е крупен собственик на медии, а според някои източници и със сериозни интереси в разпространителския пазар, същият участва в изготвянето и депозирането на законопроект за регламентация на медийната и разпространителска дейност.

Не са налице публични данни, че Пеевски е декларирал частния си интерес, с което евентуално е нарушил чл. 147 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. По този начин народният представител препятства възможността да бъде отведен от участие в обсъждането и гласуването на законопроекта.

Във връзка с изложеното:

  1. Моля да извършите проверка относно изпълнението на задължението на г-н Делян Славчев Пеевски – народен представител по чл. 147 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание;
  2. В случай, че народният представител не е изпълнил задължението си по чл. 147 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, моля да установите нарушението и приложите спрямо него мерките, предвидени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание;
  3. Моля, документацията във връзка с извършената проверка да бъде изпратена до Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество след нейнотото конституиране, с оглед установяването на конфликт на интереси и предприемане на необходимите действия.

                                                              Христо Иванов

Comments

comments