Губернатори завеждат дело срещу администрацията на Тръмп

item_itemsast

Губернаторите на Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът заявиха в петък, че са сформирали коалиция, която да заведе дело срещу федералното правителство на президента Доналд Тръмп. Причината е приетият през декември законопроект данъчна реформа в САЩ, съобщава Reuters.

Тримата губернатори смятат, че законопроектът е несправедлив и нарушава някои вътрешни щатски правила, водейки включително до двойно данъчно облагане. Те го нарекоха антиконституционен.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо обърна внимание, че законопроектът „съвсем случайно“ ще окаже негативно влияние върху 12 щата, управлявани от Демократическата партия.

Планът за данъчна реформа носи големи, постоянни данъчни облекчения за корпорациите и по-скромно, временно понижение на данъците за гражданите. От Републиканската партия на Тръмп коментират, че така ще остават повече пари за семействата от средната класа, но техните опоненти от Демократическата са на мнение, че това е услуга към богатите и могъщите.

Джоузеф Калахан, данъчен и бизнес адвокат от Mackay, Caswell & Callahan, коментира, че тримата губернатори имат силни конституционни аргументи срещу федералното правителство. Той напомни, че до подобни обединения между няколко щата се е стигало и преди в миналото.

Според Дейвид Камин, професор в Юридическия факултет в Нюйоркския университет, обаче съдебен случай от този ви е „малко вероятно да успее“.

По думите на губернатора на Ню Джърси Фил Мърфи искът се очаква да бъде заведен до няколко седмици. Все още не се знае кой съд ще го гледа.

Законопроектът за данъчната реформа в САЩ бе подписан от Доналд Тръмп на 22 декември. Документът се смята за една от най-мащабните и радикални промени в страната.

Comments

comments