В Благоевград има регистриран случай на заразен пациент с щама „Хонг Конг”

mbal_sgrada1

Грипната епидемия в община Благоевград продължава, тъй като заболеваемостта все още е в критични стойности. Най-рано следващата седмица се очаква тя да бъде прекратена. Това заявиха експертите от Регионалната здравна инспекция в града.
Броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания в Благоевград е двойно по-нисък в сравнение с миналата седмица. Грипната ваканция за учениците свърши още в средата на тази седмица. И през следващата няма да има затворени училища в региона, информира БНТ.
От Регионалната здравна инспекция казаха още, че в града вече има регистриран случаи на заразен пациент с щама „Хонг Конг”.
“Мога да кажа, че онзи ден събрахме носогърлени смивове от пациенти, които са хоспитализирани в отделенията на благоевградската болница детско, вътрешно, от инфекциозно отделение, и днес разбрахме, че една от пациентките е с грипа „Хонг Конг”, не само от тип Б и Ямагата, но тя е в добро състояние, лекува се в момента”, заяви Д-р Веселка Мончева.
Най-уязвими в момента са възрастните хора и децата от 0 до 4-годишна възраст както учениците.
Най-честите симптоми на заболяването са силно главоболие, висока температурата, болки в мускули и ставите, отпадналост и липса на апетит. Самолечението не се препоръчва от лекарите.

Comments

comments