/ВИДЕО/ Общинският съветник д-р Таковски: Омръзна ми строителството на АМ „Струма“ да се спира от разкопки, буболечки, пеперуди и гущери

„Имам чувството, че съм на футболен мач и се чуват гласове от агитките на Левски и ЦСКА, много активни станаха колегите от ляво“, това заяви в свое изказване общинският съветник д-р Владимир Таковски на извънредната сесия днес. Като аргумент за изказването си той определи мълчанието на колегите си „от дясно“, изтъквайки, че се чувства „морално задължен“ да заяви позиция, за да не останат гражданите на Благоевград с впечатление, че всички общински съветници са на мнение археологическите находки, открити край Покровник, да се запазят на място.

„Омръзна ми строителството на магистралата да се спира от разкопки, буболечки, пеперуди, гущери и не знам какво още“, заяви доктор Таковски, което предизвика бурни реакции на неодобрение от страна на гражданите, дошли да чуят и видят какво ще се случи с намерените археологически находки. И докато д-р Таковски и колегата му от общинския съвет Красимир Роячки определят откритите останки като „някакви разкопки“ и „тухли, скрепени с кал“, други хора осъзнават, че това не са просто кал и камъни, а наследство. Всъщност част от скрепените с кал тухли представляват раннохристиянска черква, датираща от 30-те, 40-те години на IV-ти век от времето на император Константин Велики IV и неговите синове Констанций II и Констанс. Културното наследство, открито в земите ни, изпреварва с няколко години дори първата открита раннохристиянска черква от IV век в София. Този факт дава основа някои експерти да смятат, че това е един от първите християнски храмове, строени на територията на съвременната карта на България.

Откритите разкопки и камъните, скрепени с кал, наистина не са чудо на строителната мисъл и дейност поради факта, че са строени преди 17 века. Предполагаме, че съветниците са очаквали модерно строителство, алуминиева дограма на гробниците, санирани сгради, а защо не и соларни панели. Ако след 17 века бъдат открити останки от съвременен за момента град, те със сигурност няма да бъдат зидове от камъни и кал, не трябва да забравяме обаче, че през 40-те години на IV век цимент и тухли все още не е имало, или поне няма открити доказателства за това. Фактът, че историческото ни наследство стои след строежа на магистралата за част от съветниците обаче, притесни друга част от живущите в Благоевград – обикновените граждани.

Д-р Таковски обърна внимание и на забавянето на строежа на лот 3.2 от АМ „Струма“ в Кресненското дефиле, до което, по думите му, би довело изместването на трасето заради разкопките. Той се аргументира с факта, че забавяне строителството на този лот респективно ще доведе до забавяне строителството и на лота в Кресненското дефиле, не споменавайки обаче, че Лот 3.2 от магистралата се още е на етап проектиране и връзка между изграждането на двата лота няма. „В Дефилето навсякъде има кръстове, паметни плочи и цветя“, добави Таковски и този факт е абсолютно верен. Дефилето е е превърнало в лобно място на много хора и там са погубени много човешки животи, ала евентуалното забавяне на строителството на Лот 3.1 от АМ „Струма“ няма как да забави изграждането на лота в Дефилето, защото проектите са отделни обекти от гледна точка на изпълнението им.

Независимо каква част от останките са открити към момента, а също и колко все още стоят затрупани под пръстта, не трябва да забравяме изключително важното предположение – че това вероятно са основите на „Скаптопара“ – градът – предшественик на Благоевград. Да затрупаме умишлено под асфалт вече веднъж затрупаните с времето останки, е поругаване. Подигравка с историята, с вярата, с ценностите, с мнението на гражданите. Ние като граждани и журналисти определяме изказванията на д-р Владимир Таковски и Красимир Роячки като срамни и недопустими. Питаме се още дали съгражданите ни, гласували тези съветници да ги представляват в управлението на общината, съжаляват за така направения си избор. Питаме се дали тези хора се срамуват, че са избрали хора, които потъпкват историята? Защото народ, който не помни миналото си, няма бъдеще. И най-накрая се питаме, дали след като емоциите на съветниците се уталожат, те ще преосмислят изказванията си и дали ще се засрамят от позицията си?

Comments

comments