(Видео) Историческа възстановка „Зов за свобода“ беляза Освобождението на Горна Джумая на 5 октовмври

Честванията по повод отбелязването на 105 години от Освобождението на Горна Джумая започнаха в 09:30 часа с тържествен молебен и полагане на цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински, в двора на църквата „Въведение Богородично“.

Бе издигнато националното знаме на Република България и бяха положени цветя пред паметника на Георги Измирлиев-Македончето. Следваше полагане на венци и цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение на пл. „Мите Марков“, веднага след което започна възстановката „Зов за свобода“. Целта на художествено-историческата възстановка е да бъде представен един сбор от сюжети от самото въстание, възстановка на няколко от битките, които са се провели по време на сблъсъка с османските сили.

Празничната програма ще продължи от 17:00 часа с Тържествена сесия на Общински съвет-Благоевград и Церемония по връчване на наградите „Личност на годината“, в ДТ „Никола Вапцаров“. В 19:30 часа предстои митинг-заря, след което творците от Ансамбъл „Пирин“ ще изнесат празничен концерт.

Comments

comments