/ВИДЕО/ Бурни дебати в ОбС – Благоевград относно разкопките край Покровник, съветниците отхвърлиха всички форми на гражданско участие и пряка демокрация в управлението на общината !

Общинският съвет в Благоевгрaд отхвърли всички форми на гражданско участие и пряка демокрация в управлението на общината по казуса с разкопките, открити при строежа на АМ „Струма“ край Покровник , това стана на извънредната сесията на общинския съвет днес. Местните парламентаристи не приеха нито предложението за Референдум, нито за Общо събрание на населението, мотивите за това бяха различни. По предложението за организиране на референдум по наболелия проблем 16 от съветниците гласуваха „за“, 1 „против“ и 20 „въздържали се“. Със 17 гласа „за“, 1 „против“ и 16 „въздържали се“ бе отхвърлено и предложението за свикване на Общо събрание на населението.

Изключително разгорещени дебати предизвика казусът със запазването на разкопките, част от местните парламентаристи изразиха позиция, че са „за“ запазване на разкопките, раздели ги обаче това къде да се запазят. Докато едни от тях, сред които групата на БСП, Калоян Ханджийски, Валери Смиленов, Сашо Милчев и Илко Стоянов, искат откритите археологически находки да бъдат запазени на място, друга част смятат, че запазването можe да се случи и с изместване. Някои от съветниците, сред които д-р Владимир Таковски изразиха и друга позиция: че строителството на АМ „Струма“ не трябва да се бави нито ден повече. Притеснения относно евентуалната загуба на европейските средства за строежа на магистралата заради забавяне във времето, изрази съветникът Йордан Миленков.

Извънредната сесия предизвика и широк обществен интерес от страна на гражданите на Благоевград. Голяма част от дошлите да чуят и видят ще им даде ли Общинският съвет възможност да заявят гражданската си позиция, си тръгнаха разочаровани. Разочаровани и огорчени от това, че хората, избрани да ги представляват и защитават интересите им, не им позволиха да заявят мнението си. Разочаровани и огорчено учудени и от факта, че местните парламентаристи отхвърлиха всички форми на гражданско участие и пряка демокрация в управлението на общината.

Comments

comments