Веселин Стаменов: „Размисли от килията“ не е просто документалистика, това е един учебник за властта и обществото – как да се спасим от пороците на днешния свят

20155840_242764666244069_7457880397536081416_n

 

17424927_161910564329480_1717045636498601113_nВеселин Стаменов е роден на 11 юни 1981 г. в град Гоце Делчев. Автор на редица книги, сред които „Раждането на Тигровата акула”, „Убий Путин”, „Безследно изчезналите деца на България” и др. Романът в две части „Убий Путин” е преведен и на английски език. Освен писател, Веселин Стаменов е и журналист,издател и медиен мениджър.
Много пъти до сега, той е вълнувал читателите си с начина по който пише. Един различен поглед и непримирим език сме откривали в неговите произведения. Сега Веселин Стаменов издаде книга, написана от друг човек.
Бившият висш офицер Любомир Симеонов, който излежава 20-годишна присъда за убийството на банкерката от Булбанк в Бургас Павлинка Йовчева написа книга озаглавена “ Размисли от килията“, в която описва цялата истина за това което му се случи. Три години и половина след кървавата саморазплата той вади на бял свят нови твърдения, но този път в книга, чийто издател е писателят Веселин Стаменов.

– Какво те провокира да издадеш книгата?
– Всичко започна от един приятелки разговор с една от емблемите на югозападната журналистика Румен Жерев. Той е приятел от дете с автора на книгата – Любомир Симеонов, запозна ме с историята му, с това, че, освен жертва на банковата мафия, той е станал и жертва на цензура. Трябваше ми точно една минута да помисля и да приема да издам книгата. Знаете цензурата – това е болната ми тема.

– Какво накара авторът й да говори по темата?
– В „Размисли от килията“ е записано кратко, точно и ясно – пълен и подробен отговор на този въпрос. Опитът случая да бъде потулен, да се говори само за „убийството“, но не и за причината това убийство да бъде извършено. Проверките по случая – претупани, институции потулват документи, факти… Общо взето, книгата иска да покаже истината такава, каквато е. Повярвайте ми, всеки, който дръзне да прочете книгата, ще разбере точно за какво говоря.

– Коя е онази сила, онова чувство, което може да накара човек да отнеме човешки живот?
– Силата е една – достойнството. Авторът на книгата е подполковник от армията, човек на честта и достойнството. Всеки, който осъзнава силата на тези две думи, може да си направи ясна сметка за какво точно говоря. В случая с Любомир Симеонов, смея да кажа, достойнството е не само накърнено, но се е правило с гавра с него. По думите му, в манията да му вземат парите и бизнеса, банковата мафия и подвластните й институции буквално са се гаврили с него.

– Разкажи малко повече за книгата, какво би заинтригувало читателя, въпреки предразсъдъците и всичко, което хората си мислят за него?

– При първия прочит, защото вярвам, че всеки, който я хване, няма да я прочете само един път, прави впечатление начинът, по който е написана, емоцията… Дума по дума, ред по ред е анализиран всеки един факт, буква по буква всяко едно твърдение е доказано с документи и други доказателства… Признавам, за мен тя е много професионално написана, откровено „Размисли от килията“ звучи и като изповед, особено когато става въпрос за извършеното убийство… Уникално по рода си четиво. Това не е просто документалистика, това е един учебник за властта и обществото – как да се спасим от пороците на днешния свят.

– Ще се припознаят ли, според теб, читателите в историята на този човек, защото мнозинството от хората в България живеят в кредити и невъзможност да погасяват дълговете си? Ще бъде ли тази история, според теб, урок за всички тях?

– Първо, категорично съм убеден, че всеки, на когото думите „банков рекет“, „институционален рекет“, „институционална пасивност“, „държавна репресия“, „липса на справедливост“ и „гавра с идеите и живота ти“ не са чужди, ще се разпознаят с главният герой в книгата. Книгата ще бъде урок за тези, които съдбата по някакъв начин е дала власт в ръцете им. Те трябва да знаят, че властта е отговорност, а не камшик. Не е фронт да си мажат с мехлем егото. В тази книга се води война с Малкия човек с много власт – опасният властник.

– Всички говорят за банковата мафия, за лъжите на банковите институции, ще научим ли истината за банките в тази книга?

– Ще научите за схемите, лъжите и измамите на една шайка хора. На една банка. Не ми се иска да слагам всички под един знаменател, макар чувствата ми да ми говорят друго. „Размисли от килията“ е книга на истината, на фактите и документите и възнамерявам да се придържаме към тях. Ако и на други места работят като тази банка, то с чиста съвест можем да говорим за банкова мафия.

– Кои са най важните неща, заради които човек трябва да прочете тази книга?
– Съдбата на Любомир Симеонов не е изолиран случай, поне в частта, довела до това той да извърши убийство. С тази книга трябва да се запознаят и власт имащите и обществото, ако можем да си позволим да ги разделим. Тя е поучителна, полезна и е явна проява на едни чисти самопризнания с цел да се поправи порочната система, практика… Симеонов е в затвора, тази книга не може да му помогне, но може да помогне на много хора и от двете страни – и от страната на рекетиращите, и от страната на рекетираните… Разбирайте ме, както искате!

Comments

comments