„Вдъхновяваща Луна“ (док.) Новият проект на реж. Калин Георгиев

 

„Първият осъзнат избор”, така нарича страстта си към правенето на кино завършилият  Филмова и телевизионна режисура в „Югозападен университет „Неофит Рилски” Калин Георгиев от Белоградчик.  Днес, от позицията на времето, определя избора си не като смел, както би се очаквало ― у нас да се прави изкуство е сериозно предизвикателство, ― а като път, „който искам да извървя в живота си”. Тук затваряме скобите, тъй като горните редове разкриват достатъчно за устойчивото отношение, което е възпитал в себе си талантливият режисьор с успешни дебюти в документалното и игрално кино.

Без значение е дали правенето на кино нарича работа или хоби, а че го обобщава с „път”. В случая този път не е безцелен, защото има смисъл. Какво го подтиква да го търси, как го намира, и не на последно място, какво му помага да не влиза в капана на колебанията. Може би отговорите на всичките тези въпроси са именно смисълът.

Смисълът е винаги красив. Той е в красивото в живота, което може да почувства с гърдите си, да открие с очите си, да го сподели с ръцете си. След което този синтез да бъде обединен от личното преживяване към цялостна творба, посредством магията на визуалното изкуство.

Започнахме с това, че авторът живее и е родом от Белоградчик ― едно много красиво място. И на други места е работил и живял, видял е какви ли не други забележителни гледки, ала белоградчишките са част от онези красоти, които не просто запомняш, а които не искаш да напускаш. Там се развива и главното действие в новия му проект, който любезно предостави за читателите и зрителите на онлайн-медията Blagoevgrad-news.

Момент от работата на Калин Георгиев
Момент от работата на Калин Георгиев

С откритието на рая започва сюжетна линия на краткометражния филм. Търсенето му не се изразява в гледката или преживяването, а в релацията на сливането. Това „сливане” по семантичен път може да се осъществи: 1) чрез възпитание и уважение към красивото; 2) чрез стремеж към опазването му. Тези предпоставки в цялостен смисъл са част от човешкия опит красивото не просто да се преживява, а култивира. Човек намесвайки се в космологичния ред на природата се стреми да не го нарушава, а предаде за поколенията.

Публикуваме първата част от трилогията „Вдъхновяваща луна“

режисьор: Калин Георгиев; с участието на Стилиян Стефанов

 

Comments

comments