България търси помощ от Сърбия за борбата с нелегалните горива

serb

Сърбия и България обмениха практики и решения на проблема с нелегалната търговия с горива. Това стана по време на среща между зам.-министъра на финансите Бойко Атанасов с министъра на икономиката на Сърбия Александър Антич, държавният секретар на сръбското Министерството на финансите Ненад Миялович и други експерти. Посещението е по искане на българската страна.
Делегациите обсъдиха опита на западната ни съседка с въведените контролни мерки за предотвратяване нерегламентираната продажба на горива и повишаване на контрола на качеството им.
В Сърбия е въведено нано-маркиране на горивата от февруари 2014 г. Данните показват, че ефектът от въвеждането на нано-технологията се изразява в повишаване на приходите от ДДС и акцизи, като същевременно се е подобрило качеството на горивата и е намалял вносът на тежки масла. Себестойността на нано-маркера е 2.5 евро на 1000 литра, което съотносимо е половин стотинка на литър гориво.
Водената от зам.-министър Атанасов българска делегация включваше и директора на Агенция „Митници“ Георги Костов, изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова и експерти от двете приходни агенции.
Заместник-министър Атанасов е отправил официална покана от името на министър Владислав Горанов към сръбския му колега Душан Вуйович да посети България през есента, с цел споделяне на добри практики и подобряване на сътрудничеството между приходните администрации на двете държави.

Comments

comments