България държи иззети биткойни за над $3 млрд.

bitcoini

Биткойни на стойност над 3 милиарда долара отлежават в България и не я ясно какво се случва с тях, пише едно от водещите в света издания, посветени на криптовалутата – Coindesk.com, в публикация отпреди броени часове.
Иззетите от органите на реда биткойни през май т.г. при акция срещу организираната престъпност вече струват над 3 млрд. долара, след рязкото поскъпване на криптовалутата в последните дни. На 19 май бяха арестувани 23-ма български граждани и конфискувани 213 519 биткойна, припомня Coindesk.
Арестите и последвалата конфискация на активи бяха свързани с разследване на предполагаема митническа измама. С помощта на вирус заподозрените са проникнали в митническите компютри и така са успели да си спестят плащането на митнически такси при внос на стоки в страната. Твърди се, че митническата измама е на стойност 10 млн. лв., или около 6 млн. долара.
В момента стойността но иззетите биткойни е приблизително 3,3 милиарда долара – при цена около 15 600 долара за един биткойн, съгласно индекса CoinDesk Bitcoin (BPI). Не е ясно какво прави българското правителство с конфискуваните биткойни, коментира авторът на публикацията Нихилеш Де. Отбелязва се също отказът на правителството да даде допълнителни подробности по случая на сайта Bivol.bg с аргумента, че тече наказателно разследване.
При конфискуването на биткойните през май, най-популярната криптовалута се търгуваше при курс от 2354 долара за брой, а общата стойност на иззетите виртуални пари беше около 500 млн. долара – по-малко от една шеста от стойността им в момента.

Източник: Technews.bg

Comments

comments