Болниците в Петрич и Сандански се обединиха в МБАЛ „Югозападна болница“, вижте останалите решения на ОбС – Петрич

20170728_142354

Петричкият парламент даде зелена светлина на обединението между болниците „Рокфелер“ и „Св. Врач“, това се случи на редовната сесия на Общинския съвет днес.

С 22 гласа „за“, един „против“ и трима „въздържали се“, дългоочакваното решение бе взето.

Предложението за придобиване на дружествени дялове от новото ЕООД, което ще носи името МБАЛ „Югозападна болница“, дойде от кмета на общината г-н Бръчков преди година. След положителното гласуване днес, петричката болница влиза с 26 411 дяла, с точно толкова влиза и болницата в Сандански, което значи, че двете си разпределят по 49 % дялово участие. Останалите 2 % ще бъдат разпределени между общините Кресна и Струмяни.

Гласуването за сливане на двете болници предизвика реакция от Стоян Божинов. Съветникът от ВМРО призова колегите си да не гласуват положително, подкрепяйки думите си със стара петричка поговорка, че “ Двама бедни не правят един богат“. „Общините Кресна, Сандански и Струмяни са в близки отношения, с 51 % те могат да вземат много притеснителни решения в бъдеще“, допълни Божинов.

По думите му след обединяването община Сандански ще придобие нещо, а Петрич – нищо. Изказването му бе провокирано от аргумента, че санданската болница запазва сградния си фонд и земята, докато петричката губи всичко.
Изказването на Божинов бе контрирано от Станимир Златков, който изрази мнение, че „Ако не се обединим, до 3 – 4 години няма да има болница нито в Сандански, нито в Петрич“.
Веднага след гласуването на МБАЛ „Югозападна болница“, кметът на Петрич благодари на съветниците за отговорно взетото решение.

14 400 лева без ДДС гласуваха съветниците в ОбС – Петрич за Договор за заснемане и излъчване на заседанията на Постоянните комисии и заседанията на Общиснкия съвет.

С 20 „за“, 0 „против“ и и „въздържали се“, местните парламентаристи взеха решението без никакви дебати.

В комисията по образованието и бюджетната комисия, на мястото ОбС председателя Георги Тренчев, влезе съветникът от ГЕРБ Янко Стоянов.

В размер на 16 700 лева бе ообрен бюджет за отпускане на еднократния финансови помощи.

На сесията бе утвърден и одобрен списъкът със средищните детски градини и училища за учебната 2017/2018г., а също и класовете от 1 до 12 клас.

Comments

comments