Близо 1300 български студенти се включиха в конкурса „Твоите 25 причини да избереш България“

item_2

Близо 1300 български студенти се включиха в конкурса „Твоите 25 причини да избереш България“ и заявиха желанието си да останат и да се развиват у нас. Проектът се организира от водещата консултантска компания PwC България в партньорство с 27 престижни български и международни компании.

Участниците в инициативата са българи на възраст от 18 до 24 г. и се обучават в страната или чужбина. Кандидатите изпращаха есета на тема „Моите 25 причини да избера България“, изразявайки личната си мотивация за успешно развитие тук. Студентите са представители на 127 университета –79 чуждестранни и 48 български. Близо 13% от всички кандидати се обучават в университети в чужбина. Проектът привлече интереса на български студенти от 15 държави – Австрия, Белгия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Испания, Италия, Русия, САЩ, Турция, Франция, Холандия, Швеция.

Кариерните области, които се отличиха като най-предпочитани от младежите, са маркетинг и комуникации, здравеопазване и фармация, човешки ресурси, право, одит и бизнес консултиране. Не липсват кандидати, които се интересуват от по-творчески сфери като дизайн, изкуство, писане и литература.

„Изключително сме щастливи от големия интерес, който конкурсът предизвика както сред българските студенти, така и сред представителите на бизнеса у нас. Всички имаме отговорност към това да подпомогнем младите таланти и да им осигурим перспективи за успешно развитие. Горди сме, че толкова много студенти мечтаят да градят кариера в собствената си страна и вярват, че промяната зависи от тях“, сподели Божидар Нейчев, управляващ съдружник, PwC България.

В момента се провежда вторият етап на конкурса – персонални интервюта със селектираните кандидати. На 1-ви март на специална церемония ще бъдат обявени и победителите – 25 студенти, които ще получат по 6000 лв. стипендия, стаж в престижна компания и менторство от доказани бизнес лидери. Президентът на Република България Румен Радев, който е патрон на инициативата „Твоите 25 причини да избереш България“, лично ще поздрави победителите по време на събитието.

„Твоите 25 причини да избереш България“ е кампания в подкрепа на българските студенти. Организира се от PwC България по повод 25 г. дейност на компанията у нас. Инициативата ще отличи 25 български студенти с по 6000 лв. стипендия, стаж в престижна компания и менторство. Проектът е под патронажа на  Президента на Република България Румен Радев и се осъществява с подкрепата на Министерството на образованието и науката.

Кампанията подкрепят и някои от най-популярните звезди у нас – певиците Михаела Филева и Преслава Пейчева, актьорите Силвия Петкова, Симона Халачева, Калин Врачански, Асен Блатечки, Дария Симеонова, бившият капитан на националния отбор по волейбол Владо Николов, TВ водещите Ива Дойчинова, Ники Кънчев, Мира Добрева, Георги Любенов, Спас Кьосев, Надя Обретенова, Радина Червенова и др.

Повече информация може да прочетете в официалния уебсайт на инициативата, във Facebook и LinkedIn профилите на PwC България.

Comments

comments