Благоевградчани принудени да дишат отровен въздух. Кой продължава да трови не обезпокояван града ни?


Гъст и задушлив дим от месеци трови въздуха над Благоевград. Коминът на БИО ТЕЦ Рубин отново изпусна задушлив дим. От комина на съоръжението за производството на електрическа енергия от горене на слънчогледови люспи, денонощно се изпуска гъст черен пушек, който затруднява дишането.
Това не е единичен случай, а напротив вече години наред предприятието обгазява града. Собствениците многократно са санкционирани, но въпреки това до затваряне на ТЕЦ-а не се е стигнало. Според запознати собствениците се ползват с протекции , а освен това преди всяка проверка от РИОСВ биват надлежно предупреждавани, за да вземат своевременни мерки.IMG_20161118_071055

Жители на областния център нееднократно са сигнализирали до всички органи, но без резултат.
Освен него и предприятието за цигари в града също изпуска сериозни количетва дим, който също е не по-малко вреден.

За съжаление години наред, никой не взима кардинални мерки, за да се предтврати това отравяне. При условие, че града е разположен в подножието на Рила, а Пирин украсява хоризонта града е в челната петица по замърсеност с твърди частици в страната.
IMG_20160407_073058
Няма как да не си зададем въпроса за причините за тежката ситуация, в която са поставени жителите на Благоевград.
Защо и как местната власт и компетентните институции – тези, които би трябвало да защитават в най-голяма степен интересите и правата на гражданското общество, не взимат адекватни решения?

Как нарушенията се допуска и покриват? Кой ще защити живота и здравето на хората?
20170330_071616
Наднормено запрашаване на въздуха е измервано преди няколко месеца в 15 града в страната, това показват данните от сайта на Изпълнителната агенция по околна среда.
Фини прахови частици в повече са регистрирани в Благоевград, Бургас, Горна Оряховица, Враца, Видин, Димитровград, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Несебър, Смолян, София, Кърджали и Шумен. В Благоевград измерените стойности са 3,2 пъти над средноденонощната норма.
Стойностите са между 1,04 и 5,32 пъти над средноденонощната норма, като най-високи са в столичния квартал “Хиподрума”. Положителното е, че все повече градове започват да събират данни и съобщават за замърсяването на въздуха. Основни причини за това замърсяване на въздуха са масово използване на твърдо гориво в битовия, обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия през зимния сезон.IMG_20160413_065722

Високата концентрация на фини прахови частици може да причини дихателни проблеми, рак на белите дробове и преждевременна смърт. Според данни на Световната здравна организация страната ни се намира на второ място по смъртност заради замърсен въздух.
Ние ще подадем сигнал до РИОСВ-Благоевград и ще продължим да следим случая до неговот разрешаване, както и дейността, която ще извършат институциите по подадения сигнал.

Comments

comments