Битката за Сандански: Предистория на кандидатите

sandus-795x385

На първи тур на местните избори не бе избран кмет на община Сандански. Нито един от осемте кандидати не спечели над 50% от доверието на своите съграждани. На балотажа един срещу друг ще се изправят досегашният кмет Кирил Котев от ГЕРБ и Атанас Стоянов от ВМРО-БНД, който е депутат. Това сочат данните при обработени 100% СИК протоколи в ОИК. 

 Котев печели 36,85% от гласовете на упражнилите правото си на вот, Стоянов пък получава 30,59% от доверието на избирателите. Трети с 13,47% остава лидерът на ПП „Ред, законност, справедливост” – Яне Янев, който бе подкрепен и от партия ВОЛЯ. На четвърто място е кандидатът на „БСП за България” – Младен Тимчев, той има 10,06% подкрепа.

Сблъсъкът, който предстои тази неделя, повдига доста въпроси, чийто отговори жителите на Сандански заслужават да знаят, преди да направят своя окончателен избор. И докато повечето медии се занимават с по-големите общини и предстоящите балотажи, случващото се в курортното градче също е интересно, ако се загледаш в детайлите.

И макар, че не може да се отрече свършеното от Котев за Сандански, все още отекват звуците на няколко скандала, в които го намесиха . Името на досегашния кмет на града Кирил Котев, нашумя в началото на тази година, когато журналистическо разследване установи, че бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев има къща за гости в Сандански, която е построена с европейски средства.

Според прокуратурата Манолев и собственикът на фирмата, получила финансирането, са представили неверни данни, за да си осигурят пари по европроект в размер на близо 400 хиляди лева. Всички данни, събрани в хода на разследването срещу Александър Манолев показваха, че къщата за гости в Сандански е получила финансиране чрез фалшиви документи и реално обектът се е използва само за задоволяването на нуждите на бившия зам.-министър и семейството му. Това заяви още тогава  пред журналисти Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. Манолев и бенефициента по европроекта Ана Димитрова днес бяха обвинени за престъпление срещу финансовите интереси на ЕС. 

„Създадена е документална основа на дейност, която нито е имало намерение да се осъществява, нито е била осъществявана”, обяви преди месеци Арнаудова. И допълни: категоричният извод е че действителната дейност е задоволяването на личните нужди на Александър Манолев. Говорителят на главния прокурор подчерта, че закононарушенията датират от регистрацията на едноличния търговец през 2013 г. (т.е. две години, след като Манолев излиза от съвета на директорите на „Булгартабак-ходлинг“ – б.р.). По думите ѝ към момента не е ясно кой е изготвил и подписал документите. Само за няколко  дни, след разкритията  в общината в Сандански постъпили справки-декларации за приети туристи, за които също има данни, че не са подписани от Димитрова.

„От общината не получаваме съдействие”, призна през април, тази година, говорителят на главния прокурор. По думите ѝ длъжностните лица заявявали, че не помнят кой е внесъл документи и туристически данък за години назад, а на въпрос за записите дошъл отговорът, че за видеонаблюдението отговаря един служител, който не е на работа. Едва след идването на разследващ екип записите били получени. „Ако се наложи, пак ще влезем в общината – дори и при тяхна съпротива”, подчерта тогава Румяна Арнаудова.

Целият този скандал, рефлектира върху имиджа на Кирил Котев, който бе определен като близък до Манолев и очевадно се опитваше всячески да му помогне. Въпреки опитите обаче, към днешна дата Манолев е обвиняем, а Кирил Котев ще „бере плодовете“ на подкрепата си за него. 

Скоро след този случай, изплуваха и други данни свързани с името на градоначалника на Сандански. Той бе обвинен от политически опоненти, че водопровод с минерална вода захранвал къщата на Манолев и басейна в хотел „Перун“. Хотелът пък бил на майката и на брата на кмета Котев.

Градоначалникът междувременно посочи, че семейството му имало частен бизнес и потвърди, че близките му притежават хотел, към който достига водопровод с минерална вода. Разрешението за ползването на минерална вода пък дошло от „Басейнова дирекция“.

По думите на Котев водопроводът си имал всички строителни разрешения. Той  даде повече подробности и  с какво се занимават хората в неговото обкръжение, като отбеляза, че „трябва да погледнем с насмешка на това нещо“, тъй като бе обвинен, че негови роднини работят в община Сандански. Той посочи, че преди около две години е проверяван от ДАНС и от Комисията за конфликт на интереси. Кметът каза, че би уволнил всеки, независимо дали е негов роднина, или не, ако се открие някакъв проблем. Котев поясни, че близките му остават в местната власт, тъй като те били преди него на тези длъжности.

Всички тези осветлени през медиите теми, рефлектираха осезаемо на имиджа на Котев, който нямаше как да се оттърси от тях, преди местните избори. Вероятно и това се оказа една от причините, той да се окаже на балотаж, не успявайки да получи достатъчно доверие на първи тур. 

Неговият опонент на балотажа е Атанас Стоянов, депутат от ВМРО-БНД. Още преди изборите, той даде сериозна заявка за победа и затова, че ще бъде  главния конкурент на кандидата на ГЕРБ Кирил Котев, което се оказа факт.

Стоянов ще заложи на позитивна и градивна кампания, заявявайки, че иска да види Сандански проспериращ и променен.

Той се ползва със сериозно уважение, тъй като през годините е доказвал многократно, че изпълнява задълженията си, както е обещал и работи в интерес на хората. През 2018 година, депутатът от ВМРО, бе шампион по питания в залата на НС, по време на парламентарния контрол. 21 пъти е поставял до „стената” министрите, отправяйки питания по проблеми, касаещи Благоевградска област. През 2017 година,  той също държеше първенството по активност в залата на народното събрание, сред депутатите от регион Благоевград. Под обстрела на питанията му попаднаха почти всички министри от кабинета „Борисов”.

Санданският депутат няколкократно извикваше за отговор министър Николай Нанков да отговаря на депутатски питания за магистрала „Струма” и ГКПП Клепало. Министър Петя Аврамова, трябваше да отговаря за средствата около изграждането и ремонтирането на пътищата в област Благоевград. Депутатът неколкократно „препоти” и министър Румен Порожанов с въпросите си за това как ръководеното от него министерство ще подпомага земеделските стопани в област Благоевград, както и за възстановяването на земи в община Струмяни.

Под обстрела му попадна и министър Валентин Радев, който трябваше да отговаря за това как паспортната служба ще удовлетвори търсенията на жителите на Якоруда и Белица. Депутатът-отличник не пощади и министъра от неговата партия, Красимир Каракачанов, като го попита за статута на някои военни обекти на територията на Благоевградска област.

Стоянов нямаше неполучен отговор, затова той не спря да пита. Всичко това му изгради сериозен имидж и авторитет не само в Сандански, а и в цялата област. 

Само след 4 дни, ще стане ясно , кой ще поеме управлението на град Сандански. Жителите  на южния град със сигурност вече са определили своят фаворит, а тези които не са, имат още малко време да го направят. Със сигурност политическата история, която и двамата кандидати са натрупали ще се окаже решаваща. 

Мнението на странични наблюдатели, засега накланя везните сериозно в полза на Стоянов, тъй като при него няма наличие на негативи. Неговият опонент вече натрупа известни такива и независимо, че по-голямата част от тях се дължат на други хора, а не пряко на самия него, те ще рефлектират на избора. 

Разликата на първи тур между двамата доказва тези констатации, 6% е съвсем малка преднина, която на втори тур лесно би могла да се преодолее. 

Нещо повече, подкрепата, която получиха останалите кандидати, ще бъде разпределена, като все още не е съвсем ясно как между Стоянов и Котев. Анализатори твърдят, че всички, които са гласували за останалите кандидати е вероятно,  да са го направили, заради неодобрението си към досегашния кмет. Ако тези констатации са верни, то подкрепата е по-вероятно да се прехвърли към Стоянов, което би му гарантирало победа на втори тур. Разбира се, има вероятност и Котев да акумулира част от тази подкрепа и тогава сблъсъкът ще бъде много интересен. 

Дали нашият анализ е верен, ще разберем само след няколко дни, до тогава призоваваме хората, да гласуват, независимо кой ще  изберат, защото това е единствения начин да участват пряко в управлението, заявявайки кой искат да носи отговорност за тяхното бъдеще.

Comments

comments