Аналогична дилема за кандидат-кметове в София и Благоевград: Илко Стоянов спряган за кандидат-кмет от партията на Слави Трифонов и БСП

49949215_10213426776566099_121944261951225856_n


Няколко месеца преди местните избори, в Благоевград вече се обсъждат кандидат-кметските кандидатури. Една от фигурите, около които се концентрира особено внимание е тази на адв. Илко Стоянов, който миналата година подаде оставка като общински съветник от местния парламент. През последните месеци името му се завъртя като възможна кандидатура, което не остана незабелязано, както от хората, така и от политическите партии. Някои от тях вече обсъждат възможността да го подкрепят в битката за кметския пост.

Първите знаци дойдоха от БСП и стана ясно, че представители на партията са обсъждали с Корнелия Нинова възможността да дадат евентуална подкрепа за Илко Стоянов. Успоредно с това се заговори, че той може да бъде и кандидатът на партията на Слави Трифонов, която е проект, който според наши източници се готви отдавна и е въпрос на време да бъде обявен. Именно тази обсъждана дилема, направи аналогия с евентуалната кандидатура на Мая Манолова за кмет на София. Въпреки, че и тя самата не е заявила, че ще се кандидатира, за нея заявиха подкрепа от БСП, а в същото време се заговори, че тя е фаворитът за кандидат и на Слави Трифонов.

Самият Стоянов заяви пред наш репортер, че не е знаел, че името му е обсъждано от БСП, в контекста на кандидат-кметската надпревара. Не отрече обаче, че е възможно да се кандидатира за кмет на Благоевград през есента.

„Партията на Слави Трифонов е проект, за който се говори отдавна, но към момента не е обявено официално кога ще стартира. Не отричам възможността да се кандидатирам и разбира се, не бих върнал подкрепа, за мен е признание факта, че преди да съм обявил намеренията си, вече има заявена такава. Колкото по-широка е подкрепата за един мажоритарен кандидат, толкова по-големи са шансовете, той да бъде успешен като управление на града, защото за мен е очевидно, че община Благоевград се нуждае от ново начало, независимо от името на кандидата, дори да не съм аз.“, каза Илко Стоянов.

Друга аналогия има и в идеите на Трифонов и Стоянов, който миналата пролет се отказа от това да бъде съветник, когато голяма част от колегите му отхвърлиха предложението му, да бъде проведен референдум сред жителите на града, по казуса с разкопките на „Скаптопара“. Той настояваше, че това е най-демократичната форма на управление, да се допитваш до хората, до гражданите, на които местната администрация и ОбС би следвало да служи.

„Бих искал изрично да Ви поясня, че това не е „оставка“, а прекратяване на участието ми в един компрометиран, според мен орган на местно самоуправление, след отказа на общински съвет Благоевград да допусне каквато и да е форма на пряко управление на гражданите, било то референдум или общо събрание на населението.“, каза през май 2018 год. Стоянов.

Още тогава постъпката му бе разчетена от хората като признак на отговорност и ясни принципи, което му спечели сериозен брой привърженици. Докато беше част от ОбС-Благоевград, той защитаваше каузи и държеше на законността при вземането на решенията, така че със сигурност има здрава основа, на която може стъпи в една предизборна кампания.

Очертава се, на есен да има сериозни битки и много празно говорене, както и разбира се негативен тон, от това, което е показал до момента Стоянов, той едва ли ще влезе в калната среда, подръжавайки на други. По-скоро очакванията са за положителна предизборна кампания, основана на реални предложения, ясна визия и защитени тези.

Comments

comments