Шофьорите сами ще плащат за кръвна проба

police.bg_edited

Кръвните изследвания в болница вече ще се плащат от пияните шофьори. Това предвиждат нови промени в Закона за движение по пътищата, публикувани от МВР за обществено обсъждане. Ако откажат да платят, КАТ няма да им връща книжката, пише в. „Сега“.

Според друга промяна, ако при проверка се установи, че шофьорът има повече от 1.2 промила алкохол в кръвта си, полицаите ще ходят с него в болницата за изследване. Според Наказателния кодекс при такива стойности водачът подлежи на наказателна отговорност и трябва да бъде разследван от прокуратурата.

Шофьорите ще си плащат за изследването в определени случаи, става ясно от законовите промени – когато дрегерът отчете алкохол над 0.5 промила или пък тестът наркотици, или ако шофьорът откаже да бъде проверен с дрегер. В останалите случаи разходите се поемат от бюджета на институцията, назначила изследването.

Подобни изследвания се правят само в определени болници, а резултатите се връщат в МВР. В София това са Окръжна болница и ВМА. В момента едно кръвно изследване в Окръжна струва 55 лв. Цената на теста за наркотиците, който се прави само във ВМА, е между 100 и 300 лв. в зависимост от това какъв наркотик се търси. Насоката на изследването би трябвало да се даде още при полевия тест от МВР. В ценоразписа на ВМА е отбелязано, че изследването за кокаин е 60 лв., а това за амфетамини – 70 лв.

Comments

comments