Частната собственост е неприкосновена, според Конституцията, но не и според държавата

“ Държавата ми отне ТИР паркинг, ресторант и бензиностанция, като земеделски имот !“, казва Емил Бучински.

 

Частната собственост е неприкосновена, е записано в Конституцията. Но трябва да има някаква грешка, защото правото на собственост и неговата защита са всичко друго, само не и неприкосновени в България.  

 

Сагата на Емил Бучински, собственик на фирма „Еми Комерс“ ООД, започва през 2013 година, когато част от неговия имот е отнет от държавата, определяща го като земеделска земя.

1През 2006 и 2007 година Бучински купува последователно имотите на семейство Ичеви с номера №000340 и №000363. През 2007 година  по искане на „Еми Комерс“ ООД , община Благоевград одобрява ПУП- план за застрояване на двата имота и промяна на предназначението им за складова база. Заповедта за ПУП-а е подписана от тогавашния зам.кмет Кирил Пецев.

Собственика изгражда там още  ТИР паркинг, ресторант и бензиностанция, които са отдадени под наем.

През 2011 година община Благоевград, издава на Бучински удостоверение с което дава уверение, че обектите находящи се в имота са законни строежи, търпими по смисъла на ЗУТ. Въпросното удостоверение е издадено, за да послужи пред банката от която собственика смята да изтегли кредит.

Проблемите започват през 2013 година, когато държавата вече смята даматериализира намеренията си за изграждане на АМ „Струма“ ЛОТ 2 „Дупница-Благоевград“ от км.322+000 до км 359+483,52. Въпреки множеството жалби от собственици на имоти, Националният експертен съвет по устройство на територията и регионалната политика, приема проекта за ПУП-а на АМ „Струма“ и отхвърля жалбите. На по-късен етап настъпват промени и трасето и въобще не преминава през имота на Бучински, което не пречи никого да определи 6 дка. от имота му като земеделска земя и да бъде отнет.

„Имота е закупен от държавата със всичките сгради, които се намират в него ! 6 декара са отнети за 40 000 лв. , докато в София се взимат милиони за 10 квадрата от измамници !На първа инстанция имота е отнет от държавата 2013г. като земеделска земя / на него обаче има ТИР паркинг, ресторант и бензиностанция и не е земеделски / , защото се прави магистрала Струма,  която е на 300 метра и вече работи ! На практика имота не е необходим на никой за нищо ! Явно в тази държава няма закони !“, обяснява Бучински и недоумява как е възможно да се случи това.

Важен е факта, че по време на делото изненадващо е сменен и състава на съда. Причините са неясни, ясно е обаче, че собственика на имота губи делото и излиза, че урегулирания и застроен имот се оказва земеделска земя, според съда.

Становището на община Благоевград , гл. архитект Васил Тинчев и хората работещи в администрацията се различава коренно от това, което 5 години по-рано същата институция е имала. Същата община, която е одобрила ПУП-а и е  издала удостоверение за законност и търпимост на сградите в имота, вече определя част от него като земеделска земя.

Вероятно, има значение факта, че земеделската земя има много по-ниска пазарна цена от тази, която вече е в регулация и има сгради изградени върху нея.

За Емил Бучински има още един сериозен проблем, той има кредит по който  гаранция е именно въпросния имот.“Имота представлява обезпечение по голям кредит, който се изплаща от дейноста, която се развива на него, именно ТИР паркинг, ресторант и бензиностация – напълно законни !“, казва той. При така развилата се ситуация, той е поставен пред огромна дилема – или да представи нова гаранция на банката, или кредитът му става изискуем.

Ситуацията е сходна с тази, в която са поставени десетки бизнесмени. Бизнесът му е поставен на карта и то от държавата. Държавата, в която той всяка година внася десетки хиляди данъци.

„ВЕЧЕ 2 ГОДИНИ ПО ЗАКОН НЯМА СДЕЛКА, СЪВСЕМ НОРМАЛНО Е ДА ИСКАМ РАЗВАЛЯНЕ НА СДЕЛКАТА, ТЪЙ КАТО ТОВА НЕ Е ПЪТ С НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ !“, продължава разказа си Бучински. Именно този факт го провокира да потърси отново правото си. В резултат на действието му, той отново влиза в съдебна битка с държавата. Повечето такива битки завършват в Страсбург, тъй като в България рядко съда е на страната на обикновения човек. След това, обаче се плащат стотици хиляди обещетения от данъците ни.

Ние ще потъсим отговорите на всички въпроси от общината и държавата, защото утре и нашите данъци ще отидат за плащането на обещетения, когато съдът в Страсбург  осъди за пореден път страната ни. Ще ги търсим и защото утре, може и ние да изпаднем в ситуациата на Емил Бучински и да се окаже, че онова, което години сме градили не е наше.

Ще питаме защо и как една институция може да издаде взаимно отхвърлящи се документи и после да отказва да участва в разрешението на проблема.

В България и досега няма изцяло дигитализиран имотен кадастър, който да съдържа информация за поне 50 години назад. Номерата на имотите в регистъра могат да се менят едва ли не всяка седмица, което улеснява мошениците и обърква правосъдието.

 

 

Comments

comments

About Мариета Димитрова

Мариета Димитрова е главен редактор и собственик на информационна агенция Blagoevgrad News, работи и като репортер-кореспондент на "Господари на ефира". Бивш автор и водещ на сутрешно предаване по Регионална телевизия Око. Член на Асоциацията на европейските журналисти – България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

picc144-13

Сдружение на Югозападните общини проведе Общо събрание днес. Кметът на Кресна се „въздържа“ при гласуването за избор на председател

Управителният съвет на Сдружение на Югозападните общини свика Общо събрание, което  се проведе днес  от ...