Циклон опустоши тихоокеанската островна държава Тонга

download2fotor

Малката островна държава Тонга в Тихия океан бе опустошена от тропическия циклон „Гита“, връхлетял миналата нощ, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Според новозеландското радио, циклонът е бил от 4-а категория по сила, като поривите на вятъра в епицентъра му са достигали скорост от 54 метра в секунда, или над 200 км/ч. Около 70 на сто от домовете и постройките в Нуку’Алофа – столицата на кралство Тонга, са напълно или частично разрушени. На повечето места по островите няма ток. Повалени са много дървета и електрически стълбове.

Тонга се състои от около 170 острова, разпръснати на десетки и стотици километри един от друг в югозападната част на Тихия океан, с обща площ от около 750 кв.км и с население от 107 хиляди души. над 70 на сто от населението живее на главния остров Тонгатапу, който е и най-много пострадал от стихията.
За жертви и сериозно пострадали засега не се съобщава, но десетки хора са потърсили медицинска помощ.

Много нисколежащи части на островите са залети от вода, като в същото време страната изпитва остър недостиг на питейна вода.

Циклонът продължава да се усилва, движи се на запад и се очаква тази нощ да удари южните острови на архипелага Фиджи, като избегне столицата Сува и големите градове там, разположени по северните острови.

Comments

comments

About Татяна Петлова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

3

/СНИМКИ/ Евродепутатът Андрей Новаков представи програма A.L.E.C.O. в Благоевград

Евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) представи първата българска програма на ЕС в Благоевград, чийто инициатор и ...