Такса „празен стол“ на морето: В Созопол търсят 20 лв. на място за резервация с ресторант

11845198_865025206938548_1432221025458884734_o

Във връзка с публикувана в социалните медии информация, че ресторантьор в Созопол начислява по 20 лв. на стол при резервация Комисията за защита на потребителите извърши незабавна проверка в обекта. Установено беше, че потребителите не са заплатили изисканата такса.

От Комисията посочват, че подобни опити за накърняване на потребителските права не могат да бъдат поощрявани. Те напомнят случая от миналата година, когато ресторант в Стара Загора изискваше от клиентите си да заплащат такса от минимум 20 лв. в случай, че детето им играе в заведението – нарушение, за което търговецът бе санкциониран.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще наложи санкция на заведението в Созопол за предявената претенция за такса „празен стол”. Това съобщи председателят Димитър Маргаритов пред Нова ТВ.

„Още вчера извършихме проверка. Санкция ще има по Закона за туризма за това, че без да е отразено в менюто, се начислява такава услуга и на потребителя се представя документ с цел той да извърши плащане. Тъй като в него е вписана услуга, която не се предлага в менюто, това само по себе си е нарушение”, коментира Маргаритов.

„Ще припомня случай от миналата година, когато ресторант се опитваше да начислява т.нар. „такса дете” за това, че Вашето дете си играе в заведението. Тогава ние бяхме безкомпромисни. Санкционирахме този търговец, който също призна своята вина. Макар и единични случаи, това са нелоялни търговски практики и във всеки конкретен казус ще реагираме. Хубавото е, че и потребителите са активни и сигнализират, включително чрез социалните мрежи,” добави председателят.

В заключение Маргаритов подчерта, че тези случаи са изолирани, но изключително неприятни. „Винаги съм казвал, че макар и да са малко нарушенията в туризма, всяко едно от тях е в състояние да придобие такава обществена значимост, защото провалянето на почивката или на най-важните елементи от нея е проблем”, каза той и допълни, че в момента по нашето Черноморие има милиони туристи и според него като цяло стандартът е на сравнително добро ниво.
*снимката е илюстративна

Comments

comments