Създават виртуален асистент за възрастни

elderly

Високотехнологична модулна система ще помага на самотни възрастни хора да живеят активно и независимо в дома си въпреки тежестта на годините и заболяванията си, заяви Йордан Димитров от Балканския институт по труда и социалната политика (БИТСП), който представи днес иновативен проект за създаване на виртуален асистент в подкрепа на активното стареене.
Проектът (SAAM – Supporting Active Ageing through Multimodal Coaching) се финансира с близо 4 млн. евро от Рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. Крайната му цел е да удължи максимално активния и самостоятелен живот на хората над 60 години в собствените им домове, като запази доброто физическо, емоционално и умствено състояние, както и социалните контакти на своите потребители за възможно най-дълго време.
Бъдещата онлайн платформа ще подпомага също работата на всички, които се грижат за възрастни хора – роднини, приятели, здравни и социални работници. Проектът ще продължи три години, с участието на партньори от пет европейски държави, вкл. водещи университети и технологични компании като българската ScaleFocus и немската Interactive Wear AG. Координатор на проекта е Балканският институт по труда и социалната политика в София.
Виртуалният асистент ще помага на възрастните хора да се чувстват добре в обичайната си среда, като събира данни за здравословното и емоционалното им състояние чрез сензори, интелигентни измервателни уреди, видео и аудио приемници. Системата ще следи жизнените функции и приемането на медикаменти, ще открива и алармира за негативни промени в настроението и поведението на своите потребители.

Comments

comments

About Татяна Петлова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

xf9139627d49a687693ce4757dbe18044_L.jpg.pagespeed.ic.rgAUw4sPR5

Великденски концерт в Разлог

Великден е най-големият християнски празник. Той възвеличава Божия син Иисус Христос и неговото възкресение. На ...