Съдят телефонен измамник представил се за работник на верига за бяла техника в Благоевград

телефонни измамници

Районна прокуратура – Благоевград е приключила разследване по досъдебно производство и е внесла за разгрлеждане в съда обвинителен акт срещу И. Ников, извършил престъпление по чл. 209, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Обвиняемият Ников живеел в с. Звездица, общ. Варна, и изкарвал прехраната си като извършвал помощна работа на различни хора.

През април 2016 г., по телефон, с него се свързало непознато лице, което се представило като «Данчо» с предложение за работа. Било му обяснено, че ангажимента се състои във вземане на размери за поставяне на ПВЦ дограми, като в други случаи щял да се представя за служител на магазин «Техномаркет Зора» и да взема парични суми от клиенти, които впоследствие трябвало да предава на «работодателя си». Контактуването щяло да се осъществява само по телефон.

През следващите дни обвиняемият изпълнявал всички инструкции на «Данчо»: от коя спирка да вземе автобус или маршрутка, до къде да пътува, кога и къде да седне да пие кафе, с кого да се срещне и как да се представя.

Първата пострадала, пред която поддържал заблуждение с цел имотна облага, била жена от Варна, която му предала торбичка със сумата от 5900 лв. По нареждане на «Данчо» Ников по най-бързия начин взел такси, с което стигнал до автогарата, откъдето заминал за гр. Разград. От там, с друга маршрутка, се придвижил до гр. Русе, а впоследствие и до Дунав мост. Там, до един от железните стълбове, според инструкциите на «Данчо», оставил торбичката с парите, от която взел за себе си 400 лв.

След продължителни пътувания през целия ден, с множество прекачвания в различни транспортни средства и телефонни разговори с «Данчо» обвиняемият Ников вече бил наясно какво е естеството на работата му.

Два дни по-късно, в изпълнение на нареждания на «шефа си», обвиняемият изминал маршрут от Варна – Пловдив – София до кв. Банкя, където наел квартира за един ден. На следващия ден продължил за Гоце Делчев, а от там за Благоевград.

На посочения от «Данчо» адрес го чакала възрастна жена, на която Ников се представил с друго име и заявил, че го изпраща «Георги Стоев». Той взел подготвената от нея парична сума в размер на 3600 лв., «предназначена за техника».

До това се стигнало, след като предния ден пострадалата била въведена в заблуждение, че разговаря по телефона с внука си, който я молил за паричен заем, за да «закупи четири маслени радиатора». Лицето, представило се за неин близък, успяло да убеди жената да изтегли от банковата й сметка всичките налични средства в размер на 3400 лв. Тя добавила към тях още 200 лв., които имала вкъщи, и ги предала пред входа на кооперацията си на обвиняемия Ников. Впоследствие торбичката с парите отново била оставена от него на предишното място в гр. Русе, като по нареждане на «Данчо» 400 лв. от сумата останала за обвиняемия.

Предстои насрочване на делото в съда.

Comments

comments

About Велислава Янакиева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

поли

Катастрофата след изхода от Благоевград в посока Железница предзвика хаос на пътя, няма пострадали

Катастрофа на главен път Е-79 в района на полигона край Благоевград затапи движението в двете ...