Студенти и преподаватели от ЮЗУ „Неофит Рилски“ посрещнаха Китайската нова година

dav

За поредна година в Югозападния университет „Неофит Рилски“ се проведе тържество по повод Китайската нова година, която официално започва на 16 февруари.
Десетки студенти, преподаватели и гости се събраха в класна стая „Конфуций“, за да се докоснат до магията на Празника на пролетта (Чун Дзие) – Китайската нова година.
Церемонията по случай празника бе водена от Тай Лей – преподавател по китайски език в Югозападния университет. Тя изненада гостите с интересни игри и подаръци от Китай. Присъстващите демонстрираха знания и умения свързани с китайската култура и калиграфия, а най-добрите си тръгнаха с награди. В едночасовата програма участваха студенти и преподаватели, изучаващи китайски език. С песни и поеми те демонстрираха наученото до момента. Гостите имаха възможност да опитат и от традиционния китайски чай.
Сред присъстващите на събитието бе и деканът на Филологическия факултет проф. д-р Магдалена Панайотова. Тя поздрави гостите и им разказа накратко легендата за празника.
„Легендата разказва, че навремето Буда поканил всички животни, но на тържеството дошли само 12 и Буда кръстил по една година на всяко от животните, които го почели. Тази година е годината на Земното куче, тя е свързана с чувство за уют и вярност“, каза проф. Панайотова. Тя отбеляза, че целта на тези събития е желаещите да научат китайски език по забавен и приятен начин.
Събитието е част от серията китайски инициативи, организирани от Филологическия факултет. Мероприятията, свързани с китайската култура продължават и през месец март. Предстои представяне на нови китайки книги, картини, демонстрация на китайски бойни изкуства и китайска кухня. Поради големия интерес към китайския език Югозападният университет разкри и нова бакалавърска програма – Педагогика на обучението по български и китайски език.

Comments

comments

About Татяна Петлова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

28167280_565796567116074_4630035927266145538_n

Пожарникари спасиха паднала в река патица

На достойна за уважение постъпка станаха свидетели санданчани днес. Полицаите от Районна служба „Пожарна безопасност ...