Социалисти от Благоевградска област дискутираха темата за насилието в обществото

IMG_20170712_180052

Психолози, политици, адвокати, общественици дискутираха темата „Насилието в обществото” в Благоевград . Близо 100 души социалисти, симпатизанти и общественици от Благоевград и областта участваха във форума, който се проведе в хоровата зала на читалище „ Никола Вапцаров”. Инициативата е на Обединението на жените социалистки към БСП – Благоевград с председател д-р Екатерина Чакалска и Движението на Ветераните в БСП – Благоевград с председател Йорданка Слатинска.
В дискусията свои позиции изразиха кризисният психолог и преподавател в СУ „Климент Охридски” – Христо Монов, юристът и експерт по етническото насилие наблюдател Мирослав Попов, доц.д-р Здравка Лисийска – преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски”, Георги Шавулев – Богослов и треньор по бокс, Пенко Ненов – временно изпълняващ длъжността председател на Адвокатската колегия в Благоевград
Владислава Ленджова – докторант към катедра „ Социология” в Югозападния университет „Неофит Рилски” – Благоевград. Със примери от своята практика се включиха и психолозите Анета Георгиева и Димитър Савов от Гоце Делчев. Гости на събитието бяха народните представители от БСП за България” Тома Томов, Николай Бошкилов и Богдан Боцев, председателят на Обалстния съвет на БСП Валери Сарандев, както и председателите на Общинските съвети на БСП и членове на общинските организации от Благоевградска област, председатели и членове на общинските клубове на Обединението на жените социалистки и Движението на ветераните към БСП.
Христо Монов, който е работел по редица случаи на насилие върху деца или от деца, разгледа антропологично проблема с агресията и насилието. Като две от причините за ескалацията на насилието в обществото психологът посочи невъзможността да дадем адекватни механизми за справяне със динамиката на средата, което от своя страна води до фрустрация. Според психолога анатомията на нервната система на човека също е предпоставка насилието да расте сред обществото. „Учените откриха т.н. огледални неврони, които не само повтарят действията, но и чувствата и моралните ни принципи. Това трябва да ни накара да се замислим за това, какво виждат децата и какви модели за подражание приемат. Ако има институция, която да пречупи тази тенденция това е училището, няма други работещи институции в България” заяви Христо Монов.
От своя страна преподавателят в Югозападния университет „Неофит рилски доц. д-р Здравка Лисийска се спря на темата за ролята на изкуството не само в диагностиката на личностни проблеми, но и като възпитателна и превантивна мярка и спиране на насилието в поведението на човека. Тя подчерта, че човека по-лесно руши и по – трудно създава. Силата на изкуството, според нея е в творческата му сила. „Когато човек има положителната нагласа да създава да твори той влага от себе си време и усилия. Този човек започва да цени не само своя труд но и труда на останалите. Такъв човек едва ли би рушил”, смята доц. д-р Здравка Лисийска.
Юристът и експерт по етническото насилие Мирослав Попов анализира насилието, проявено на расова основа.С конкретни примери доказа, че много често в публичното пространство етническото напрежение се преекспонира с определени цели. „ Блъфирането с етническите конфликти е нещо много страшно, не по-малко страшно от самите конфликти” предупреди Мирослав Попов.
Богословът Георги Шавулев представи ситуацията с насилието в страната така „ Пред нас стой човек който се нуждае от сърдечна трансплантация а лекарите дискутират какви козметични корекции на носа да му направят”. Хората, обществото, държавата и властта в България в последните години са безотговорни към възпитанието на базови морални ценности, подчерта Шавулев.
Заради проявения интерес и обществената значимост на темата социалистите и от другите големи организации в областта заявиха готовност да продължат инициативата. Целта е да се повиши обществената нетърпимост към проявите на насилие, които вземат все по-разнообразни форми и големи размери в обществото.

Comments

comments