Снегопочистващите фирми са подготвени за зимния сезон

768x432

Дончо Атанасов, председател на УС на АПИ, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Подготовката за зимния сезон.

Дончо Атанасов заяви, че поддържането на пътищата през зимния сезон е на високо ниво, съобразено разбира се с финансовите условия, които могат да бъдат осигурени. АПИ е упражнила целия си контрол, за да може фирмите, поддържащи пътищата при зимни условия да бъдат подготвени. Първият сняг тази година не ни е изненадал. През октомври са били затворени за кратко Троян – Кърнаре и Петрохан, но това е било заради паднали клони от дърветата поради тежкия сняг. В рамките на 24 часа е било пуснато движението.

„Как реагирате на критиките, които получавате от гражданите?”, попита водещата Клара Маринова. Дончо Атанасов отговори, че миналата зима е била една от най-тежките за последните 60-70 години. Организацията обаче е била на перфектно ниво. „При тази битка между човека и природата мисля, че ние спечелихме битката! Държавата се справи перфектно, никъде и по никакъв повод не сме разкарвали родилки по затворени пътища. Това, че някъде сме затваряли пътища, е било с оглед на това да запазим живота и здравето на хората, защото не е възможно преспи от 3-4 метра някой да ги изчисти!”, категоричен бе председателят на АПИ. Той обаче уточни, че такива зими нанасят големи повреди на пътната мрежа.

„Взети ли са конкретни мерки за района на Югозападна България, за да не се получи там пак бедствено положение?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й обясни, че на миналата Нова година магистрала „Тракия” е била затворена заради снежна буря и навявания до 4 метра, но въпреки забраната някои автомобили са навлезли в забранения участък. Заради тези коли всичките снегопочистващи машини са били блокирани и не са могли да направят нищо. Председателят на АПИ обясни, че в момента се прави един пробен участък с растителна защита срещу снегонавявания, заложени са и снегозащитните съоръжения в селскостопанските земи. В най-тежкия участък завършва засаждането на високи вечнозелени дървета, които да възпират снегонавяванията.

Развитието на пътната инфраструктура.

„Пътища и магистрали, това са ключови думи за управлението на Бойко Борисов. Какви са основните резултати и главните перспективи в близко и по-далечно бъдеще?”, попита водещата Клара Маринова. Дончо Атанасов отговори, че през последните 3-4 години България имаме около 900 километра магистрална мрежа. Допреди няколко години никой не си е представял, че от Благоевград до Бургас ще се пътува само по магистрала. България трябва да се гордее с тези постижения. Това, което предстои като приоритет, е да се завърши АМ „Струма”. В момента се изпълняват участъците от Благоевград до Симитли и от Сандански до Кресна. В рамките на следващата година те трябва да са готови. В момента върви тръжната процедура за тунел „Железница”. Очакванията са през пролетта да имаме подписан договор. Остава най-тежкия участък – преминаването през Кресна. В момента ОВОС се обжалва и когато то приключи ще започне изграждането на отсечката, което е изключително предизвикателство.

Друго много важно предизвикателство е стартирането през следващата година на недовършените участъци от АМ „Хемус”. Това би се отразило изключително благоприятно за икономическото развитие на Северна България. Успоредно с това трябва да стартира и изпълнител на АМ Русе-Велико Търново. Разбира се предстоят и подобрения по пътя Видин-Ботевград.

ТОЛ системата.

Дончо Атанасов обясни, че жалбата, подадена в КЗК, е отхвърлена. Има и срок за обжалване пред ВАС. Така че съдебната процедура си върви. Има избран изпълнител. Изграждането й обаче ще бъде голямо предизвикателство, защото това е една нова за нас система, нямаме подготвени специалисти за нея. Всичко обаче трябва да бъде доведено до успешен край, защото ТОЛ системата ни е много необходима за финансиране на пътната инфраструктура, още повече, че голяма част от третокласната пътна мрежа е в много лошо състояние. „То е като една къща – всичко трябва да се обновява и ремонтира. Виждате в какво състояние са тунелите на „Витиня“, на „Ечемишка“ предстоят още ремонти, виадуктите не са в добро състояние и те трябва да се ремонтират, тъй като при нормите на проектиране на строителство преди 35-40 години, когато е пректирана и строена АМ „Хемус“, която работи при много тежки климатични условия и сега се изискват други технологии, други неща, които трябва да се правят!“, завърши Дончо Атанасов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 22 ноември 2017 г.

Comments

comments