След „Игри на тронове“ в НТС-Благоевград, развръзка: Чингови – чисти, а касиерът Велчев на съд.

нтс

 

Вчера стана ясно, че Районна прокуратура – Благоевград е внесла в съда обвинителен акт срещу Владимир Велчев за извършено от него престъпление.

На 02.08.2013 г., в гр. Благоевград, обвиняемият Велчев, в качеството си на председател на Сдружение с идеална цел в частна полза „Териториална организация на научно-техническите съюзи – Благоевград“ съзнателно сключил неизгодна сделка. Той учредил вещно право на ползване за срок от 30 години на административна шестетажна сграда, намираща се в гр. Благоевград, за сумата от 10 000 лева в полза на „НТС – Благоевград“ ЕООД. От тези действия на обвиняемия е произлязла значителна вреда за Сдружението в размер на 3 120 374,03 лева, като случаят е особено тежък.Предстои насрочване на делото от съда.

Казусът е стар и много време вече, текат дебати около реалната ситуация, първо Райка Чингова се бетонира като председател на сдружение „ТО на НТС – Благоевград“, след това се свиква общо събрание, на което се решава да се регистрира фирма „НТС – Благоевград“ ЕООД за развиване на търговска дейност. На събранието, което се провежда на 2 февруари 2013 г., участват 15 човека, които са роднини или свързани лица. В „клуба по научно-технически интереси“ са формирани няколко подгрупи. В първата е председателката Райка Чингова, нейният съпруг Георги и брат му Светослав, във втората – строителният предприемач Марин Джалев и съпругата му Мария, в третата – учителката по литература Марияна Митова (в момента директор на 11-о ОУ „Христо Ботев), а тя в момента е и част от УС, съпругът й Петър Митов, както и нейният брат Ичко Янев, майка й Атанаска Янева, която е чистачка в НТС, и баща й Васил Янев. В четвъртата е инж. Владимир Велев, който работи като портиер в НТС, съпругата му Светла Велева и Бойко Пандурски. В последната, пета група, са Зоя и Аспарух Марчеви, тъщата и тъстът на безследно изчезналия бос на СИК Кирил Цветанов-Буята, които живеят на една и съща улица с Чингови.

Припомняме,че както писахме и през 2016 година, в  качеството си на председател на сдружението Райка Чингова направила  един подарък на съпруга си – тя му продава 100 дружествени дяла на „НТС – Благоевград” ЕООД, чрез което НТС извършваше търговската дейност. Георги купува дяловете срещу 5000 лв., въпреки че в момента на покупко-продажбата по сметката на ЕООД има 30 000 лв. Тънкият момент е, че договорът за покупко-продажба бе подписан не от Райка Чингова, а от портиера на НТС Владимир Велчев.

Вероятно това е моментът, в който Велчев е въвлечен в игрите, които Чингови „режисират“ вече няколко години. Този факт, може да се окаже решаващ за съдбата на касиера, който вероятно ще понесе цялата отговорност, за делата на фамилията.

Казусът „НТС“, ние, следим от няколко години и той се заплита все повече, с всеки нов факт, който става публично достояние.

Сдружението с нестопанска цел НТС-Благоевград,състоящо се от физически и юридически лица, притежава в активите си сградата на Научно-техническите съюзи в центъра на града. Именно тази сграда от няколко години се е превърнала в „ябълката на раздора“ между членовете на сдружението.
Драмата започва през 2011 година ,когато тогавашният председател Венцислав Кожухаров е сменен от Райка Чингова на известено събрание на което са присъствали около 150 души.От началото на своето управление на управителният съвет Чингова мести седалището на Сдружението в Търговище, с най-вероятната цел да отдалечи фирменото дело от останалите членове и цялата информация да минава само през нея.От този момент всеки един от членовете ,който иска информация за делата е принуден да пита Чингова.
Малко след това управителният съвет начело с Райка Чингова, взема решение да даде правото на ползване на сградата в центъра на Благоевград собственост на сдружението на фирма, собственост на Георги Чингов с когото макар и разведени на хартия, живеят заедно и имат дете след развода.Това се случва на две проведени събрания на 8-ми април и 27 юли 2013 г., узаконяващи сделката.Учредява се сделка за предоставяне сградата за 30 години за скандалната цена от 10 000 лв. , която дори не е платима веднага.
Голяма част от останалите членове разбират за това от медиите, от същите медии разбират и че сделката е подписана от 10-12 души , които са обръч от близки на Чингови: Райка и Георги Чингови, Светослав Чингов-брат на Георги, семейните им приятели фамилия Ичко,Васил и Атанаска Яневи,Марияна Митова и съпругът и Петър,Марин и Мария Джалеви и Зоя и Аспарух Марчеви.

В този момент ядро от 40 членове на сдружението,  решават да заведат дело и подават сигнал в прокуратурата за отмяна на сделката през 2013 година в Окръжен съд- Търговище, тъй като седалището на сдружението е там. Тогава те печелят делото с което се отменя общото събрание на което е учредена сделката, тъй като мнението на съда е , че не може 12 души да решат сами какво да правят с аткивите на сдружението.Съдът приема още,че хората подали Иска са пълноправни членове и че в този смисъл е нарушен устава и закона.
През цялото време тези 40 души се опитват да предизвикат свикване на общо събрание , за да поискат обяснение от управителя Чингова, но получават множество откази.
След многократни опити на членовете, Софийски градски съд определя,че по смисъла на закона самият той може да свика общо събрание с повече от 1/3 от членовете.И тъй като делото вече е в София, съдът определя за място на събранието именно столицата, датата е 22-ри март 2015 година в 9 часа сутринта.Решението за събранието е публикувано в Държавен вестник , а Чингови са уведомени по надлежният ред,въпреки твърденият в пресата,че не са били уведомени.Събранието е извънредно и са определени 3 точки, които да бъдат обсъдени и гласувани:
1.Смяна на председател.
2.Смяна на управителен съвет.
3.Приемане на нов устав.
Тези точки са определени от съда, когато той е решил,че ръководството действа некоректно спрямо членовете, както е в случая.
От 22-ри март 2015 / неделя/  се спекулираше в медиите относно случилото се в София, публикации гласяха,че едва ли не , не са допуснати  членове на събранието.От първо лице и по разказите на няколко души присъствали на събранието  тогава, ние разказахме какво се е случило  всъщност.
Повечето членове започват да пристигат още в 8 сутринта , час преди началото и се регистрират като попълват съотвените декларации за присъствие, за да бъдат избегнати спекулации и нарушения.В 8:45 пред сградата в която ще се проведе събранието пристигат около 50 души, сред които Чингови,Джалеви и Яневи, 25-30 непознати за никой от сдружението души и 7-8 здрави момчета предвождани от познатият в Благоевград Венцислав Сотиров-Мишката.Именно тези момчета окупират вратата,вероятно с цел никой да не влезе, но в един момент разбират,че вътре всъщност има хора и започва неясно суетене в цялата група. В този момент излиза младо момиче- секретарка на събранието , очевидци разказват,че здравите момчета започват да я обиждат и нагрубяват като в един момент един от тях я блъска в стената. Момичето казва,че ще извика полиция и пита кой отговаря от групата, тогава към нея се приближава самата госпожа Чингова.Момичето и дава декларации за присъствие, които да попълнят преди да влязат, както споменахме декларациите гарантират коректност от страна на присъстващите и удостоверяват дали са членове и защо са там.Чингова се ядосва и заявява,че никой от дошлите с нея няма да попълва каквото и да било,че тя решава кой ще влезе и кой не.Това и действия навява съмнения,че целта на доведените хора е просто да провалят събранието и да спечелят още 5-6 месеца време в съдебни битки.
След още нападки и викове секретарката на събранието успява да влезе в сградата, въпреки опитите да и се попречи и вътре се провежда събрание от тези които са влезли по-рано и са се регистрирали .
В медиите Чингова, заяви,че е проведено събрание и тя е преизбрана за председател,в реалното събрание, обаче на което тя отказва да влезе без доведената масовка от хора и заради отказа да попълнят документите за присъствие, тя е свалена. Към момента в съда са постъпили 2 комплекта документи за проведено общо събрание, единят е от членовете, които следваха наложеното от съда и един от Чингова,която е провела събрание незнайно къде, с кого и как. Сега само съда трябва да се произнесе и да признае новоизбраното ръководство.
Това, което не се споменава в последните публикации е и ,че прокуратурата е образувала досъдебно производство по чл.220 за неизгодна сделка, срещу ръководството което я е осъществило.
Секретарката на събранието , която е нападната словестно и физически от здравите момчета и Венцислав Сотиров-Мишката, също е подаде  жалба в прокуратурата.
За тези събития. разказахме подробно в материала на 23 март 2015 год. : Казусът „НТС“ или кой кого не пусна и кой не пожела да влезе на Общо събрание, свикано с решение на Софийски градски съд.

Само месец по-късно, през април 2015 година, станаха ясни още скандални факти около този спор. За пореден път, в дъното се оказа Райка Чингова,която в компанията на Венцислав Сотиров-Мишката  няколко дни е обикаляла по домовете на членовете на сдружението на НТС и ги притискала, да се откажат с декларация, от заявеното им вече намерение,тя да бъде отстранена от поста председател на сдружението.На практика Чингова вече бе отстранена, тъй като на състоялото се на 22 март 2015 година общо събрание в София, на което тя отказва да влезе, тъй като не са допуснати десетки непознати за останалите членове хора,които тя е водила със себе си тогава, решението на тези които присъстват е тя да бъде отстранена.Една от спорните фигури, които тя и тогава е водила със себе си е именно Венцислав Сотиров-Мишката, който е фигура с доста спорна и противоречива репутация.Наши източници твърдят, че тя използва „придружителя“ си , за да оказва психически натиск върху хората и така да ги притиска да променят волята си. Тогава публикувахме статия, в която разказахме за тези случаи: Райка Чингова притиска членове на „НТС“ да се откажат от волята си да я свалят от председателският пост, обикаля по домовете заедно с Венцислав Сотиров -Мишката

Година по-късно, през март 2016 година, нещата се заплетоха още повече. Казусът около сградата на НТС се заплита все повече след последното решение на ВКС. Със своето определение, което преди дни влезе в сила, Върховен касационен съд обяви, че не допуска обжалване на решението на Апелативен съд – София и оставя в сила това на Окръжен съд – Благоевград от 2012 г. През 2012 година благоевградските магистрати отмениха всички решения на общо събрание на НТС на 31 юли 2011 г., когато в хотел „Бор“ бе сменен Венцислав Кожухаров.
Припомняме, че на въпросното събрание преди 5 г. секретарят на УС на Териториалната организация на Научно-технически съюз в Благоевград инж. Светослав Чингов направи опит да завземе ръководството, като с фалшиви подписи на членове на НТС подаде искане за свикване на общо събрание. Дотогава председател на УС бе В. Кожухаров, който бе един от многото, недопуснати на събранието от частни гардове, наети да охраняват събитието. Самият Чингов наследи през 2009 г. поста от баща си Стефан Чингов, който бе секретар на НТС 40 г., и в крайна сметка сградата остана на фамилия Чингови. Веднага след като Кожухаров и останалите бяха изгонени от „Бор“, общото събрание избра за председател ЮЗУ преподавателката Райка Чингова, съпруга на брата на Светослав – Георги Чингов. Много скоро след това Райка побърза да затвърди имотната придобивка на фамилията, като даде 4-етажната сграда на НТС – Благоевград за ползване на фирмата на съпруга си със скандален договор. Съгласно него Георги нае за 30 години сградата срещу 10 000 лв. наем за целия период на ползване, или по 27 лв. месечно. Срещу този разход той получаваше минимум по 10 000 лв. месечен наем.

 

Comments

comments