„Симитлия –Древната земя на кукерите“ с юбилейно издание

d3df5ab529cc57a70c8de1ccc5bedab4_XL

15-ят юбилеен фестивал „Симитлия –Древната земя на кукерите“ тази година ще се проведе на 13-ти януари, събота. Зрелищното шоу по традиция ще бъде на стадион „Септември” в град Симитли – мястото, удобно за дефиле на хиляди кукери и двойно повече публика, която да им се радва отблизо.

Организацията на традиционния кукерски фестивал в Симитли през януари тече с пълна сила. Вече са изпратени покани до кукерските групи- редовни участници от страната и чужбина, към фестивала в Симитли са проявили интерес и групи, които никога не са дефилирали в Симитли, но познават и харесват традицията в Симитли.

Регламентът за участие в „Симитлия – Древната земя на кукерите“ остава непроменен. Фестивалът е отворен за всички желаещи. Фестивалът утвърждава и обогатява като пъстра палитра на богатото ни нематериално наследство – кукерските игри, традиции, обичаи и ритуали, свързани със Сурва. Кукерското дефиле, както всяка година има, и състезателен характер, като групите участват в състезателни категории за цялостно представяне, за пресъздаване на обредна традиция, за индивидуални награди.

Фестивалът е създаден през 2003 година заради желанието на многобройните и многочислени кукерски групи от симитлийска община, с безрезервната подкрепа на кмета на общината Апостол Апостолов- най-верния приятел на кукерите.

За петнадесета години организацията на „Симитлия – Древната земя на кукерите“, е едно от най-важните събития за община Симитли. Авторитетно жури ще гледа и отличава най-атрактивните и най-автентичните. За юбилейното издание организаторите имат предвид допълнителни изненади и награди за участниците и публиката на фестивала.

Comments

comments