Сиера Леоне стана първата страна в света, в която може да се гласува с блокчейн технология

item_4

Сиера Леоне стана първата страна в света, която използва блокчейн технология за проверка на гласовете в изборите миналата седмица.

Швейцарската блокчейн компания Agora е предоставила услугата на Западния окръг в Сиера Леоне, в който се намира столицата Фрийтаун и е най-гъсто населената област в страната.

След гласуването всяка бюлетина е записана и в електронен вариант с помощта на специализирана блокчейн технология.

Подобно на начина, по който блокчейн осигурява прозрачност в транзакциите с криптовалута, като съхранява данните в публично досие, Agora се надява да осигури прозрачност и при изборите.

В Сиера Леоне това ще бъде постигнато, като всеки глас се съхрани в блок верига, достъпна само за служителите, натоварени с надзора над изборния процес. Това намалява шансовете за подправяне на вота, съобщава „Бизнесинсайдър“.

Изборите в Сиера Леоне са още един пример за експанзията на блокчейн технологията извън криптофинансите. От компанията Agora обявиха, че вече водят разговори с други държави, за да предоставят своята технология за гласуване, съобщава CoinDesk.

Comments

comments

About Татяна Петлова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

избори

Ден за размисъл в Русия преди президентските избори

Събота е ден за размисъл в Русия преди президентските избори утре, които според всички прогнози ...