ВАП разпореди проверка за законност на решения на ОбС-Благоевград след сигнал на Blagoevgrad-news

24891712_10212881585185636_1191721288_n

 

Върховна административна прокуратура разпореди проверка след сигнал на Blagoevgrad-news.

ВАП изпрати за проверка сигнал на нашата медия, изпратен до Главния прокурор на РБ, с оглед преценка на необходимостта от предприемане на действия по реда на надзора за законност.

В средата на ноември, ние написахме сигнал във връзка с няколко решения на ОбС-Благоевград, за които имаме съмнения, че са взети законно и при неспазване на подзаконов нормативен акт, какъвто е  Правилника за организацията и дейността на Общински съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация

В сигнала визираме 5 предложения и в последствие приети като решения ,  относно даване на съгласие за обявяване на публичен търг с тайно наддаване за продажба на общински поземлени имоти. Взетите решения са в нарушение с чл.95, ал.3, от Правилника на ОбС-Благоевград според който „предложение за решение по което общинският съвет се произнесъл със свое решение не може да се внася за повторно разглеждане от общинския съвет до шест месеца от вземане на решението на съвета, като за новото му разглеждане вносителят мотивира настъпването на нови обстоятелстваза за неговото разглеждане.“.

Сигнал изпратихме и до областния управител Бисер Михайлов, в чийто правомощия е връщането на подобни решения, но получихме отговор, в който от Областна управа ни казват, че в ЗМСМА няма подобен текст или изискване за 6 месеца.  Според тях, подзаконовият нормативен акт се обезсилва от закона.

Нещо, в което ние се съмняваме, защото Правилниците на общинските съвети би трябвало изцяло да са съобразени със ЗМСМА. От друга страна, това може да означава, че ОбС-Благоевград, години наред е работил по незаконосъобразен правилник.

Поради наличието на всички тези факти, решихме да попитаме Прокуратурата, дали има нарушение. Отговора на ВАП и разпореждането за проверка, дават надежда, че скоро това ще бъде изяснено.

24992140_10212881585265638_82797634_n

 

 

 

Comments

comments