Русия обвини САЩ, че симулират битка срещу „Ислямска държава”

item_igorkonashenkov

Русия обвини САЩ, че само симулират борба срещу терористичната групировка „Ислямска държава” и че съзнателно намаляват въздушните си удари в Ирак, за да позволят на екстремистите да нахлуят в Сирия, където да забавят напредъка на подкрепяната от Москва сирийска армия. Изявлението дойде от руското Министерство на отбраната, пише Reuters, цитиран от Economic.bg.
Новата позиция е нов знак за нарастващото напрежение между Москва и Вашингтон. От руското отбранително министерство твърдят, че оглавяваната от САЩ международна коалиция рязко е намалила въздушните си удари през септември, когато силите на Дамаск, подкрепяни от авиацията на Русия, са започнали да си връщат контрола над сирийската провинция Дейр ез-Зор.
„Всеки вижда, че оглавявана от САЩ коалиция се преструва да се бори срещу „Ислямска държава”, най-вече в Ирак, но продължава уж да се бори срещу групировката в Сирия поради някаква причина”, коментира генерал-майор Игор Конашенков, говорител на руското Министерство на отбраната.
Резултатът от тактиката на Вашингтон според него, е че екстремистите на големи групи са се преместили от иракските гранични области към Дейр ез-Зор, където се опитват да завземат територия по левия бряг на река Ефрат.
„Действията на Пентагона и на коалицията изискват обяснение. Промяната на тактиката им дали е продиктувана от желание да се усложни колкото се може повече операцията на сирийската армия, подкрепена от руските военни сили, за връщане на сирийската територия на изток от Ефрат?”, добави Кошенков и продължи: „Или това е изкусен ход за изтласкване на терористите от „Ислямска държава” от Ирак, принуждавайки ги да навлязат в Сирия на пътя на бомбардировките на руските военновъздушни сили?”.

Comments

comments

About Татяна Петлова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

избори

Ден за размисъл в Русия преди президентските избори

Събота е ден за размисъл в Русия преди президентските избори утре, които според всички прогнози ...