Роскосмос планира да прати хора на Марс

mars-top

Надпреварата за покоряване на Марс е в ход. Роскосмос обяви планове да прати хора на Червената планета, като ще конкурира американските проекти на НАСА и най-вече на Илон Мъск, пише Technews.bg.
Подготовката на руската мисия до Марс ще започне през 2019 г., съобщиха официално от Роскосмос тази седмица. Но все още няма яснота кога ще бъдат самите пилотируеми полети. Рано е да се каже дали това ще се случи през 2025 или през 2030 г.
„Роскосмос е в процес на усъвършенстване на технологиите на Луната, вкл. излитане, кацане, междупланетно прелитане, защита от радиация, процеси в човешкото тяло. Също така, преди да изпратим човек до Марс, е необходимо да отработим технологията на автоматични системи”, поясняват от космическата агенция.
Уилям Герстенмайер, шеф на подразделението за пилотируеми мисии на НАСА, призна неотдавна, че при сегашния бюджет, агенцията не разполага със средства за изпращане на хора на Марс и разработка на необходимите технологии. Роскосмос, от своя страна, заяви готовност да приеме партньори от НАСА към програмата си.
Предприемачът Илон Мъск обаче е твърдо решен пръв да изпрати хора на Червената планета, най-вероятно чрез проект на управляваната от него компания SpaceX. Идеята на Мъск е да създаде човешка колония на Марс, като условието за това е да бъде намалена значително стойността на полетите до планетата.

Comments

comments

About Татяна Петлова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

3

/СНИМКИ/ Евродепутатът Андрей Новаков представи програма A.L.E.C.O. в Благоевград

Евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) представи първата българска програма на ЕС в Благоевград, чийто инициатор и ...