Родители се обявиха в защита на уволнената директорка на ЦДГ „Вечерница“ – Елена Донева

 

Директорката на Осма детска градина „Вечерница” в Благоевград Елена Донева бе уволнена дисциплинарно миналата седмица. Днес родителите се събраха, за да я подкрепят.

Заповедта за прекратяване на договора й, подписана от кмета Атанас Камбитов. До драстичната крайна мярка се стигнало след серия сигнали на родители и проверки, продължили цяла година, твърдят от общината. Последната била заради паднало дете, на което родителите депозирали писмена жалба в кметството, информираха от общината. От общината твърдят, че решението е еднолично на кмета, което буди много въпроси.

За изненада, хора от колектива и самата директорка заявяват, че подобни жалби няма, както и че не е имало никакви проверки, които да установят нарушения. Дисциплинарното уволнение би трябвало да се предшества от други наказания, за да се приеме за приемливо, такива обаче липсват.

Случилото се с  Е. Донева изненада колегите й, тъй като е навършила пенсионна възраст в началото на годината.

Днес родители се събраха пред детската градина, за да заявят подкрепата си към директорката. Те са събрали и около 130 подписа в нейна защита. Днес, те споделиха, че недоумяват защо е уволнена Донева и са категорични, че ще търсят истината.

Директорка на детска градина Елена Донева е уволнена дисциплинарно, след като е отказала да се подчини на заповедта на зам.- кмета да се пенсионира преждевременно. Според директорката, тя била изнудвана, за което има жалба до кмета. След като отказала, започнало пресирането.

Елена Донева е категорична, че зам.-кмета Христина Шопова иска да я пенсионира преждевременно, а твърденията за нарушения в градината са лъжа. „Никакви проверки не е имало, никакви жалби или сигнали за родителско недоволство”, каза тя.

Колектива на градината подкрепя своята бивша директорка, но не могат открито да заявят подкрепа, защото се страхуват за работните си места. По непотвърдена информация, те са предупредени да не говорят , защото ще бъдат „изметени“ като Донева от детската градина.

Отново името на Христина Шопова се замесва в подобен скандал. Само за няколко месеца това е втори случай, през октомври Бонка Ичкова обвини заместник кмета в прилагане на двоен стандарт, спрямо дългогодишните учители с опит в системата на образованието за формиране на групи и брой заети в тях съобразно нормативната уредба на МОН и останалите специалисти. Хората имат сериозни съмнения около начина и на управление и действия.

Потърсихме мнението и на община Благоевград и официалната им позиция, но все още сме в очакване. Веднага след като отговорят на въпросите ни, ще публикуваме и тяхната гледна точка.

Знае се, че за детска градина „Вечерница” общината предвижда най- мащабното разширение с изграждане на ново крило, в което да се разкрият две нови групи. Именно към този факт са насочени съмненията на родителите, тъй като подозират че след стартиране на проекта, ще се сложи директор близък до общинска администрация.

Comments

comments