Първи уроци по християнство за децата на Симитли

e99733dd28511f6c3374da0dd85253f3_XL

В навечерието на храмовия празник на църквата в Брежани в юбилейната годишнина и в навечерието на най-вкусния празник, празника на кестена, свещеници посрещнаха в храма деца, третокласници от цялата община Симитли. Така стартира инициативата „Да върнем децата в храма” на сдружение „Хора и традиции”, църковно настоятелство, кметство Брежани и ръководството на СОУ Симитли.

Първите 60 деца от всички трети класове на училището, водени от класните им ръководители начело с директорката Таня Янкова, получиха първите уроци по християнство от свещеника на храма отец Яне.

Свещеникът започна своя разказ с кратката, но богата история на храм „Свети Димитър”, построен преди 170 години, два пъти опожаряван, но възкръснал отново, за да дарява надежда, вяра и упование на християните.

Храмът е в подготовка за своя голям храмов празник на 26 октомври, когато тържествен камбанен звън ще прозвучи за неговия 170 годишен юбилей, който ще води Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим. Специално за юбилея в литургията ще участва световноизвестният хор „Йоан Кукузел”, ще се отслужи водосвет и курбан за здраве и благоденствие.

Децата с радост научиха първите си уроци по християнство. Отец Яне им показа какво означава и как да се кръстим. „ Когато се кръстим, ние изповядваме своята вяра по безсловесен и достъпен за всички начин.” – каза той, а децата събраха трите пръстчета-символ на Светата Троица и гласно повториха след отеца, докосвайки челата си: „Да ни дари Бог с ум и разум! Да пречисти душата и тялото ни!- докоснаха с пръсти коремчетата –над пъпа. И затвориха кръста – към сърцето: Да ни подкрепи ръцете за добри дела!

Всички запалиха по свещичка, прекръстиха се, а някои дори се поклониха така, както из показа отецът. Влязоха в храма, където текат усилени ремонтни дейности, но това не попречи на децата да споделят радостта от тази първа среща.

Свещеникът продължи разказа за храма и мястото на иконите, за това, че на северната стена, при ремонта се открил образът на свети Димитър-стар стенопис от началото на миналия век.

Той разказа, че според експерта Илия Борисов църквата е ценна и много красива. Стенописите са от Банската школа, от първата задруга на зографите от Банско. Тук са творили зографите Михалко Йованов Голев, Велян Огнев приблизително през 1860 година. Има и стенопис, който вероятно е от зографите от Берово. Изключително естетични са иконите, които са създадени от майсторите, изографисали и храм „св. Александър Невски”.

Децата излязоха от храма, а слънцето ги привика в парка, за да поиграят на воля и огласят, макар и за кратко, будното село. Сдружение „Хора и традиции” им подари по една картичка за спомен от една вълнуваща среща и за учители, и за ученици, и за служещите в храма.
В сърцата на всички стана по-светло.

Comments

comments

About Велислава Янакиева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

поли

Катастрофата след изхода от Благоевград в посока Железница предзвика хаос на пътя, няма пострадали

Катастрофа на главен път Е-79 в района на полигона край Благоевград затапи движението в двете ...