Прецедент в Благоевград: Директорът на VII СУ „Кузман Шапкарев“ съди родител на свой възпитаник

1343388902

Почти половин година след скандалите в благоевградското 7-мо СОУ, когато родители на ученици скочиха срещу ръководството на училището, е разиграва нов скандал.

В центъра отново се оказва директорката Лилия Стоянова, която е завела дело за обида и клевета срещу един от родителите- Атанас Божинов.
Предисторията на настоящата жалба на директорката е именно от март февруари тази година, когато родители на третокласници се събраха пред 7-мо СОУ в Благоевград през месец март тази година, за да се срещнат с ръководството на училището и да проверят в какви стаи учат третокласниците. Това се случи след скандал, избухнал между ръководството и родители, поискали да влязат в училище и да разберат защо децата им са настанени по три на чин в стая, с размерите на клетка, и кое налага подобно отношение към малките ученици.
Разказите на родителите са, че причината за настаняването на децата в такива помещения било репресивна мярка, срещу отказа на родителите им и техните учители да хранят децата от кетъринга, а са избрали заведение в близост до училището. От началото на втория срок, децата били натъпкани като сардели в малка стая без прозорци.
Директорката Лилия Стоянова тогава се срещна с родителите и обясни, че децата от предучилищна възраст са много, желаещите да посещават училището са много, капацитетът е запълнен и се налага да преграждат стаи, за да поемат всички ученици. Тя отрече категорично да има репресия заради кетъринга към малките ученици и влезе във вербална схватка с присъстващите родители.

Към днешна дата Стоянова е депозирала жалба в която обвинява Атанас Божинов, че по време на срещите с родители през февруари, той се е обърнал към нея с изречението: “ Я ДА ВИДИМ СЕГА КОЛКО СИ ОТКРАДНАЛА ОТ ПРОЕКТА?“ . В жалбата си, тя обяснява още, че поведението му било обидно за нея, почуствала се унизена и съсипана. Много интересно за нас е обаче, защо Стоянова не е подала жалбата още тогава, а едва след шест месеца, точно преди да изтече срокът за завеждане на дело от този тип. Логично си задаваме въпроса, не е ли осъзнала обидата тогава и защо предприема тези действия сега.
Надяваме се въпросите, които ние си задаваме да получат отговор скоро, тъй като към момента Лилия Стоянова е неоткриваема за нашия екип. Направихме многократни опити да се свържем с нея, но ударихме на камък, естествено ще продължим, защото е важно е да получим и нейната гледна точка.

Само по себе си обвинението на директорката е прецедент, защото за първи път в Благоевград се случва подобен акт на ръководител на учебно заведение срещу родител на ученик. Липсва ли нормалната комуникация между родители и ръководството на училището и защо се стига да подобни действия ние ще се опитаме да разберем, тъй като смятаме, че това е притеснително.

По отношение на думите, които според Стоянова Божинов е изрекъл е спорно, дали това е клевета или въпрос, който не е директно обвинение. В жалбата е цитирано още едно изказване на обвиняемия : “ Хайде, госпожо, влезте и покажете какво сте направили за двеста хиляди лева.“, което отново Стоянова окачествява като престъпление по чл.148, ал.2 във вр. ал.1, т. 1 и т.3, пр.1 вр. чл. 147 от НК, което по наше мнение и без да имаме претенции за висока юридическа култура, отново е несъстоятелно.

Божинов и съпругата му Анна са изненадани от действията и обвиненията на Лилия Стоянова, защото отричат тези думи да са изречени от него, а и наистина има свидетели на срещата.

Ние се ангажираме да проследим развитието на делото и да присъстваме още на първото заседание на 11 септември, за да разберем какво ще кажат страните пред съда.
Ще продължим и опитите да се свържем със Стоянова, за да изясним фактическата обстановка и от нейна гледна точка.

В същото време ще направим обстойна проверка за всички жалби до момента свързани с дейността на училището в РИО-Благоевград, както и резултатите от тях, за да разберем какво се случва и в резултат на какво се стигна до съдебна битка.

Comments

comments

About Велислава Янакиева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

picc144-13

Сдружение на Югозападните общини проведе Общо събрание днес. Кметът на Кресна се „въздържа“ при гласуването за избор на председател

Управителният съвет на Сдружение на Югозападните общини свика Общо събрание, което  се проведе днес  от ...