По-полека, опозиционери! Надигате глас, за да си вдигнете цената, а утре ще ви няма

обс_благоевград

Ще започна този текст с изясняване на нещо много важно, а именно какво означава опозиция. Правя го за тези, които се опитват да спекулират с темата и да насочват общественото мнение в удобна за тях посока.

Опозицията представлява в общия случай общност от партии или хора, които се противопоставят на властта.

В зависимост от вида на политическо устройство отношението към опозицията може да бъде репресивно (обикновено при тоталитаризма) или доброжелателно (условно казано, при чистата демокрация). При демокрациите опозицията има право на парламентарно присъствие. Ролята ѝ е да следи действията на управляващите (президент, министри и т.н.) и да изисква отговорност от тях, ако забележи злоупотреби. Членове на опозицията имат право да предлагат закони и други идеи за гласуване, но без одобрение на управляващите, те рядко биват прокарвани.

Прието е да се казва, че съответното правителство е стабилно, ако опозицията му е малцинство и няма основна роля при гласуването на законопроекти и други програми. Ако обаче спечелилата партия не е завоювала над 50% от всички депутатски места, се налага или да управляват като малцинство, или да се коалират с други партии, което често води до невъзможност да се реализира напълно съответната програма на спечелилата партия.

И така, дотук с безплатните уроци и направо на въпроса, пренасяйки го на местно ниво в Благоевград и нашия общински съвет.

Много пъти сме говорили за местните народни избраници и  сме ги критикували не веднъж, заради липса на последователност и безпринципност. Напоследък някои от тях отиват и по-далеч, позволявайки си да внушават на хората фалшив образ и самоопределяйки се за опозиция, без да са показали в годините назад, че имат подобно мислене и последователност.

Ще направим образно казано „дисекция“ на съветниците в ОбС-Благоевград. Няма да отделям време, разбира се на „последователите“ на местната политика и кмета в лицето на групата на ГЕРБ, съветниците от  „ЗАЕДНО ЗА БЛАГОЕВГРАД – ЕНП и КБ“, „КОАЛИЦИЯ ЗА БЛАГОЕВГРАД“, ПП „ЗЕМЕДЕЛСКИ СЪЮЗ АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ“,  „ДВИЖЕНИЕ 21″ и ПП „ВМРО-БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ“ и Христо Ковачки от ПП “НАРОДЕН СЪЮЗ“ , които така или иначе винаги са „ЗА“, когато администрацията или кмета предлагат нещо. Те са, така нареченото твърдо мнозинство от  24 души. Непробиваеми почти и достатъчни като брой, за да се справят с “ хлабавата“, разединена и често популистична опозиция.

Започваме от най-многобройната група, ако може така да се нарекат 4-мата представители на ПП „ПАРТИЯ НА ЗЕЛЕНИТЕ“. Трима от тях почти не ги чуваме да говорят, а водачът Андон Тодоров, който след няколко месечно отсъствие се завърна, най-често се „обажда“, за да поиска почивка или да се противи, че е извикан на извънредна сесия. Наскоро направи и едно предложение за еднократна помощ за новородено дете, може и нещо друго да е казал, но не съм чула.

Какво правеше обаче в годините назад? Подкрепяше безрезервно всяко предложение на кмета и демонстрираше „привързаност“ към него. Имаше и защо, ако се върнем назад, ще видим, че той също получи блокче, което санира, освен това застрои голяма част от свободните площи в града. Тук парадоксалното е, че застрои много зелени градинки, например в парка на „Даме Груев“ и срещу Трето основно училище, което като се замисля противоречи на принципите на партията, която представлява той. Нали, именно „Партията на зелените“ трябва да защитават природата, да я пазят, а не да съсипват и малкото останали зелени площадки, които има. Факт е, че Тодоров години наред строи и за разлика от други предприемачи очевидно няма проблеми с разрешителни и документи, които минават през община Благоевград. Да не говорим, че не видях да направят нещо по отношение на „Био ТЕЦ Рубин“, за който месеци наред всички пишем, че замърсяват въздуха, но явно нямаше време, покрай всички строежи.

Отношенията между него и кмета, обаче явно охладняха, дали защото свършиха поръчките, в които Тодоров можеше да участва, дали защото свършиха зелените градинки за застрояване или пък приятелството им се оказа крехко, на фона на амбициите на Тодоров за председателското място в ОбС, можем само да гадаем.

Тодоров се опитва да внуши, че в момента  той е „твърда“ опозиция и с много сили се опитва да привлече и представители на други партии към идеите си, като се превърне в техен лидер, като сам ще се провъзгласи за такъв, вероятно. Това проличава на последните сесии, на които той, открито иска сметка на свои колеги, които не мислят като него  и не желаят да тръгнат в неговата посока. Забравил, че ако му извадим гласуванията от началото на мандата ще се засрами, че се прави на опозиционер, Тодоров е решен да следва мечтите си.

Отиваме към ПП „БСП“, партия, която в национален мащаб е опозиция на властта. Тук обаче, нещата са малко по-различни. Ще припомня избора за председател на ОбС в началото на мандата. Тогава Милан Богдански предложи съпартийката си Янчева. БСП има 3-ма представители в местния парламент, но изненадващо Гергана Янчева имаше 2 гласа, а по-късно Богдански смоталяви, че нещо се объркал и не гласувал за нея. Дето се казва, песен е живота с такава опозиция. В последните месеци обаче те все по-често са единни в решенията си. Гергана Янчева пък често се изказва и то  обосновано, с факти и силни доводи, такива, каквито трябва да има всяка градивна опозиция. Като изключим неофициалната информация, че тя е юрист на общинско дружество „Биострой“, можем да и повярваме. Антон Асийски е другият изключително принципен и последователен човек в групата, който от началото до сега никога не е предавал доверието на хората, които са гласували за него. За Асийски можем да кажем, че е най-силното звено в групата на БСП и със сигурност следва политиката в която вярва.

„РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК“ е следващата спирка, където са Калоян Ханджийски, Давид Сукалински и Румяна Джолева. След сътресенията в дясно през последната година, групата вече не е група. Тук можем да отличим твърдия опозиционен курс на Калоян Ханджийски, който се включва често, коментира, критикува и задава въпроси. В гласуванията му също има последователност, което е похвално, защото независимо от всичко отстоява принципите си.  Давид Сукалиски по-скоро преценява всяко предложение и гласува,  в зависимост от своите убеждения без да се старае да непременно „контра“ на властта. Джолева не мога да я коментирам, тъй като понякога забравям, че е част от ОбС, нито говори, нито прави сериозно впечатление на активен местен парламентарист.

В КП „ЕКИП-АБВ,НДСВ,ОБТ“ откриваме Владимир Елезов и Кирил Ваклинов. Групата от двама души се подкрепя и гласува по един и същ начин. Те са от хората, които гласуват много различно всеки път и не можем да определим като твърда опозиция. Те може би преценяват всяко нещо и тогава решават дали да подкрепят или не. Впечатление прави, че Елезов често взима думата, но противно на очакванията в много случаи, за да подкрепи кмета и администрацията, в друг момент ги критикува и задава въпроси. Положението може метафорично да се нарече „приливи и отливи“.

ПП “НАРОДЕН СЪЮЗ“ са Злата Ризова и Христо Ковачки. Както казах и по-горе Ковачки е изгубен от опозицията отдавна, защото твърдо подкрепя кмета и всяко негово предложение. Дали концесията на банята го мотивира, или задълженията, които бе натрупал към общината миналата година, или пък несигурността за законност на някои негови имоти го мотивира не знаем. Със сигурност обаче е „на каишка“ и  гласува сякаш по зададена команда. Злата Ризова за разлика от него, често притеснява кмета и екипа му с неудобни въпроси и ги изкарва от равновесие, защото ги отдалечава от зоната им на комфорт. Гласуванията и също следват тази посока.

ПП “ЗЕЛЕНА ПАРТИЯ“ – Сашо Милчев и Валери Смиленов. Те подобно на „Екип“ преценяват и гласуват спрямо предложението, често са против и имат известни обосновани мотиви. Рядко се изказват, но по-скоро вървят в посока на опозиция.

 ПП „ГЛАС НАРОДЕН“ и двамата адвокати Цвета Рангелова и Илко Стоянов. Тандем, който се подкрепя и гласува заедно. По-активен в изказванията и критиките е Илко Стоянов, обикновено с законово издържани доводи и принципи, които вече втори мандат не предава. Подкрепя, когато предложенията касаят гражданите и са в техен интерес. В другите случаи гласува „против“, когато е убеден, че нещата не са правно издържани, когато има неща, които не са обосновани и има и най-малка наченка на незаконосъобразност. Напоследък, някои се опитват да му лепнат чужди „определения“, само защото не играе по зададени от тях условия. Ако проследим поведението му, ще разберем, че той никога не играе в чужда игра, за да се хареса на някого, не води битки в които няма принципност, а само болни амбиции. Следва правилото, че за да бъде градивна една опозиция,  която да се бори за основните ценности на десните избиратели и да защитава интересите им.

В заключение ще кажа, че ми липсва цялост. Единици съветници  са градивна опозиция. Защото под техните въпроси, изказвания и критики се крият честни души, бистри умове и нежна чувствителност. Но са малко и със сигурност не са заплаха за разбиване на мнозинството, защото някои, които се самопровъзгласиха за такива са хора с болни амбиции и неосъществими мечти. 

А понятието „опозиция“, такова каквото го описах в началото, го има в единици местни парламентаристи, но те са твърде малко. Останалите, които в момента скачат като „кресливи“ жаби, може скоро да бъдат „нахранени“ и да заспят, забравили въобще, че са искали да бъдат видни опозиционери. Просто си вдигат цената, но ние това вече сме го гледали!

Comments

comments

About Мариета Димитрова

Мариета Димитрова е главен редактор и собственик на информационна агенция Blagoevgrad News, работи и като репортер-кореспондент на "Господари на ефира". Бивш автор и водещ на сутрешно предаване по Регионална телевизия Око. Член на Асоциацията на европейските журналисти – България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

30850159_2078239008871686_802911867_o

СКОБ „Младост“ с призови отличия от спринтовата щафета на Държавното първенство по ориентиране

СКОБ „Младост“- Благоевград се прибра със сребърни медали от спринтовата щафета на Държавното първенство по ...