Почит към дядо Добри

618x902

На 103 години почина дядо Добри – най-щедрият дарител на храм-паметника „Св. Александър Невски“. Дълги години той беше наричан „живата касичка на църквата“ заради даренията, които правеше. През 2009 година дари близо 36 000 лева на патриаршеската катедрала. Живееше аскетично и преди да се оттегли в Байлово, всеки ден извървяваше дългия път от селото до катедралния храм. Всеки ден той ни даваше пример, че дори да нямаш нищо, можеш да бъдеш щедър. Щастието се крие в това да помагаш на хората.

От снощи църквата в родното му Байлово отвори врати за всички, които искат да запалят свещ и да се помолят за душата му. Там е и репортерът на „По света и у нас“ Елиана Димитрова.

Тя разказа, че въпреки ранния час в църквата вече идват хора, за да донесат цветя и да се поклонят пред тленните останки на дядо Добри. Очаква се в 8:00 часа да започне заупокойната литургия в памет на починалия вчера Добре Димитров Добрев. Поклонението ще продължи днес през целия ден, а погребението ще бъде утре, като се очаква в Байлово да дойде епископ Тихон – бившият предстоятел на катедралния храм „Св. Александър Невски“.

Игуменът на Кремиковския манастир отец Серафим сподели, че за нашия живот и нашето съвремие дядо Добри е едно чудо, защото всички сме се вглъбили в материалното и в земното, а неговият живот и мисия бяха изцяло отдадени на Бога и това е пътят, който той искаше да посочи на хората. „За нас това е един необясним начин на живот.“ По думите му мисията на дядо Добри е била да покаже, че Църквата е един кораб, който може да ни преведе през бурното море на живота.

Comments

comments