Плащаме най-скъпо в ЕС за рециклиране на стари коли

Системата за събиране на екотакси за рециклиране на излезли от употреба моторни превозни средства у нас е изпълнена с порочни практики, българите плащат най-високите екотакси в целия Европейски съюз, а средствата от тях се усвояват в условия на непрозрачност и липса на обществен контрол. Това твърдят от Асоциацията на рециклиращата индустрия, предаде БЛИЦ.
От организацията са изпратили писмо до министрите на икономиката и на околната среда, до вицепремиера Томислав Дончев и до парламентарната комисия по околна среда. Екотаксата, която се заплаща в България за по-старите автомобили, е 250 лева, а за новите автомобили е наполовина. За сравнение – в много държави в Европа екотакси няма, коментира зам.-председателят на Асоциацията Явор Божанков. В Холандия, например, където такава такса се събира, тя възлиза на 40 до 60 евро.
Рециклиращите фирми вече са поставили пред българските институции питането защо има такава драстична разлика в размера на екотаксите у нас и в другите европейски страни.
“Това е въпрос, който многократно сме поставяли в лични срещи с представители на Министерството на околната среда и водите. Отговорът, който получаваме, е, че това се случва на пазарен принцип”, обясни Божанков.

Comments

comments

About Мариета Димитрова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

item_yunker

Юнкер: Трябват няколко милиарда за укрепване на границите

Гражданите на ЕС определят като първостепенна задача опазването на границите, а за това са необходими ...