Палатки на бетона. 10-ти пореден протест в защита на Национален парк Пирин в Благоевград

Палатки на бетон

На 15 март 2018 г., четвъртък в Благоевград на площад „България“ (пред Ларго мол) в 18.30 часа ще се проведе протест в защита на Национален парк Пирин. Това е 10-ти пореден протест в най-големият град на Пиринския край.
Този път протестът е под наслов „Палатки на бетона“ и участниците ще разпънат палатки в центъра на града и ще попитат членовете на правителството и минувачите дали смятат, че е удачно да се къмпингува на бетон?
Дали след като унищожим природата Пирин ще ни носи същата радост и разтуха?
Дали искаме да завещаем на децата си Пирин окован в бетон, а държавата окована в беззаконие и произвол..?
Протестът отново е за оттегляне на решението на правителството да отвори за строителство 48% от територията на Национален парк Пирин.
Протестът е и срещу готвените промени в Закона за горите, които ще улеснят застрояването им. Докато прокуратурата проверява дали всичко е наред с концесионния договор за ски зона Банско, вицепремиерът Валери Симеонов настоява за промяната му в полза на концесионера. Така че протестът е и срещу корупцията на всички нива, срещу безцеремонността на олигарсите, срещу зависимите политици, които не желаят да спазват законите.
Освен в Благоевград протести днес ще се проведат и в София, Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Свищов, Сливен, Бристол, Виена и Париж.

Протестиращите продължават да настояват за:
1. Оттегляне на решението на МС от 28.12.2017, което дава възможност за строителство в 48% от Национален парк Пирин;
2. Оставка на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение;

3. Обявяване на реалния собственик на концесионера „Юлен“ АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество;
4. Оставка на Валери Симеонов като вицепремиер, заради прокарване на правителствена политика срещу гражданското общество и природата и публичните призиви за насилие и дискриминация;

5. Отхвърляне на внесените лобистки поправки в Закона за горите (същите като през 2012 г.), разрешаващи сечта и бетонирането в горите. Отделяне на контролния орган (Изпълнителна агенция по горите) от брадвата (Министерство на земеделието и храните) и забрана на износа на обла дървесина от държавните гори;
6. Отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им, както и разследване на заменките по Черноморието.

Comments

comments

About Татяна Петлова

2 comments

  1. Аз само да попитам за един приятел, колко процента от тия 48% вече са застроени? Колко декара гори са изсечени и колко тона бетон са излети? Ей така само за спорта питам. Да видим дали има смисъл от тези протести или са просто една голяма манипулация, за да се отвлича вниманието на обществото от сериозните проблеми.

  2. Няма никаква заплаха за Пирин, това го разбраха и в Европарламента, където беше казано право и ясно от министър Димов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

30850159_2078239008871686_802911867_o

СКОБ „Младост“ с призови отличия от спринтовата щафета на Държавното първенство по ориентиране

СКОБ „Младост“- Благоевград се прибра със сребърни медали от спринтовата щафета на Държавното първенство по ...