Отново отрова погуби десетки диви и домашни животни между Долно и Горно Церово

изтеглен файл

12.10.2017 – След случая с отровени и убити над 30 белоглави лешояда в Кресненския пролом през април тази година, беше сезирана прокуратурата и държавните органи. Мястото на тровене беше локализирано от институциите и беше доказано от БАБХ с лабораторни токсикологични анализи, специално проведени в испанска лаборатория. Оказа се труп на крава, наръсен с отрова, край село Церово, покрай който бяха намерени труповете на няколко лешояда, диви прасета, лисици и др., това съобщиха от Фонда за дивта фауна и флора.

След пет месеца историята се повтаря и днес са открити отровени диви свиня, кучета, птици между Долно и Горно Церово. Сигналът е подаден днес до РИОСВ Благоевград.

Надяваме се да няма лешояди след жертвите! След месеци положени усилия, колонията в Кресненския пролом успя да се възстанови до 25 птици.

Търпението ни към държавното обвинение се изчерпва, след като случаят от април все още „отлежава“, въпреки че местопрестъплението е открито и доказано от БАБХ. Кравата, наръсена с отрова, също е идентифицирана със своятсобственик.Разследването е неясно докъде, а обвинение все още няма.

Законът предвижда много строго наказание за такова престъпление срещу природата, ако то се докаже.

Този случай (рецидив) ще бъде описан надлежно и изпратен до служители в Европейската Комисия (Главна Дирекция „Околна среда“), откъдето се администрира Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ и Програма „Лайф+“.

Comments

comments