Открихме обновения площад, имаме пеещи фонтани и не работещи асансьори

С водосвет и изпълнения на ансамбъл „Пирин” в Благоевград бе открит изцяло реконструираният централен площад „Георги Измирлиев-Македончето”.Гост на откриването бе заместник- председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов  . Ремонтът е на стойност от 5.5 мил. лв.

Проектът „Благоустрояване на градската среда” бе осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” – 2014-2020 г., съфинансирана от ЕС, чрез Европейския фонд за регионално развитие. Проектът е на стойност 5.5 мил. лв.

Кметът увери, че са подходили много отговорно при реализацията на проекта, още от началото водещата идея била да не се промени с нищо визията на този комплекс, да не се наруши художественото и архитектурно решение на архитектите Агура и Баров. „Този площад през всичките тези години бе символ на Благоевград, а един символ не бива да се променя. Проектът, който реализирахме е пример за последователност, приемственост и за надграждане. Обещахме пеещи фонтани и го направихме – за радост на благоевградчани и гостите на града”, завърши речта си Камбитов.

Минути след прерязването на лентата на обновения площад, наш екип провери асансьорите, които са монтирани, за да бъдат в помощ на хората в неравностойно положение и майките с колички, дали са „заработили“. Проверихме, защото преди няколко дни, отново бяхме там и съоръженията бяха неизползваеми.  Попитахме община Благоевград защо не работят, но отговор до днес нямаРешихме, че  с откриването на площада и асансьорите ще заработят, но уви. 

Установихме, че в нашия град, очевидно по-важни са визуалните решения, отколкото практичните. Не е лошо, че имаме пеещи и светещи фонтани, но е лошо, че имаме не работещи асансьори, лошо е, че хората в неравностойно положение няма как да стигнат до площада, за да видят новите плочки ида чуят песента на фонтаните.

И не, няма да приема този път обвиненията, че оплюваме всичко хубаво, което се прави в този град. Ще кажа само, че тук едно се показва, а друго се замазва. Ние, държим на това, когато някой има претенции за високи възможности и компетенции, да не допуска елементарни грешки, както и да не се сърди на нас, че показваме, а на себе си, че не доглежда работата си.

И това не бе единствения гаф на помпозната церемония, по традиция кметът не пропусна възможността да „контрира“ медийни публикации, в които той съзира провокации или неистини, но го направи по начин, по който се оплете повече.

Камбитов  спомена публикациите свързани с 8 корекции по проекти на община Благоевград по ОП „Региони в растеж”. 8 корекции с 5 до 25% от стойността на 6 проекта, сред които и площада, като заяви, че санкции няма по този проект, има такива от един мандат от преди 2011 година, вероятно визирайки управлението на бившия кмет Паскалев.

Това обаче не е съвсем така, както твърди кметът. Ние, разполагаме с официално писмо от Министерство на регионалното развитие ,в което се казва, че корекциите са по проекти, финансирани по оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“ изпълнени за периода февруари 2014 и 2018 г., така че, няма как Паскалев да е отговорен за тях, защото времето се разминава с няколко години.

Според справката, по 6 проекта за устойчиво и интегрирано градско развитие са наложени общо 8 финансови корекции, 4 от които са в размер на 5% от стойността на съответния договор с изпълнител, 3 са в размер на 10% и 1 е в безпрецедентния размер от 25%, което говори за много сериозни нарушения“

„Във връзка с Вашето допълнително запитване Ви предоставяме следната информация:

· 6 проекта за устойчиво и интегрирано градско развитие, както следва:

– „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност, осигуряване на достъп за хора в неравностойно положение в сградата на Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението – Благоевград“

– „Изграждане на социални жилища в IV-ти микрорайон”

– „Благоустрояване на градската среда“

– „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност, осигуряване на достъп на хора с увреждания и цялостно обновяване на фасадите на сгради на ОД МВР и Първо РПУ – Благоевград“

– „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в общински административни сгради“

– „Обновяване на многофамилни жилищни сгради в Община Благоевград“

· 1 за образователна инфраструктура

– „Инвестиции в подобряване качеството на образователната среда в Благоевградска професионална гимназия“

· 1 за социална инфраструктура

– „Социална инфраструктура за услуги за деца“ ,  написаха в имейл до нас МРРБ.

 

Запитахме се, доколко бе уместно  споменаването на корекциите и тяхното отричане, по време на официалната церемония.  Никой не бе попитал кмета за това, но той реши да се оправдае. Направи го и с това, мисля че сбърка повече, но е въпрос на негов личен избор кога и какво да говори, пък ние, ще си правим изводи.

Разбрахме, че ще има много рязане на ленти и първи копки от тук до края на годината /или до преди изборите/ и желаем успехи на кметския екип! Пожелаваме им обаче, освен фанфари и красота, да се създават и работни места, да привличат инвеститори, да развиват икономиката на Благоевград?

И последно, когато е удобно, някой да ми отговори: Как е възможно град с два университета и непрестанен прилив на младежи, на 40 минути от столицата по магистрала и на 2 часа от най-голямото пристанище наоколо (Солун), да е по-зле от традиционно най-зле представящата се област – Видин?
 

 

Comments

comments