Отбелязваме Световния ден за борба с ХОББ

На днешния ден отбелязваме Световния ден за борба с хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Денят се отбелязва от 2002 г. насам във всяка втора или трета сряда на месец ноември, под организацията на Глобалната инициатива за хронични обструктивни белодробни болести, съвместно със специалисти и пациенти с ХОББ по целия свят.

Между 4 и 6% от населението над 40-годишна възраст в Европа страда от ХОББ, а в световен мащаб заболяването заема между 4-то и 6-то място сред причините за смъртност. Очакванията са до 2020 г. тенденцията да се задълбочи и ХОББ да се превърне в третата водеща причина за смърт в света.

В много от случаите болестта остава недиагностицирана, а повечето заболели започват лечение, едва когато са настъпили непоправими промени в белите им дробове.

Специалистите смятат, че честотата на ХОББ у нас е значително над средната за Европа и обхваща над 10% от населението над 40-годишна възраст. Причината за това е масовото разпространение на тютюнопушенето в България.

Доказано е, че тютюнопушенето е основният рисков фактор на заболяването, включително и пасивно тютюнопушене. Други фактори са вътрешното замърсяване на въздуха от био горива, използвани в домакинството и за отопление, както и промишленият прах и химически агенти като пари и дим.

Симптомите на заболяването са наличието на хронична кашлица с или без отделяне на храчки, затруднено дишане при усилие или в покой, както и данни за наличие на рискови фактори.
При всички случаи диагнозата трябва да бъде потвърдена и чрез функционално изследване на дишането – спирометрия, назначено от специалист. Необходимо е също да се направи и рентгенография на белите дробове, за да се изключат други белодробни болести със сходна симптоматика.

Лечението на ХОББ включва използване на различни групи лекарства като бронходилататори с цел разширяване на бронхите. При някои тежки форми на ХОББ с напреднала дихателна недостатъчност пациентът се включва на кислород с маска в болницата и в домашни условия. Мерките за профилактика на болестта включват избягването на тютюнопушенето като основен рисков фактор. Спирането му винаги носи полза, независимо от продължителността или възрастта на лицата. Това няма да нормализира вече възникнали нарушения в дишането, но ще забави прогресията на болестта и ще отложи развитието на дихателна недостатъчност и евентуално инвалидизиране.

Като социално значима болест, лечението на ХОББ е свързано с високи финансови разходи, което сериозно натоварва здравните системи на всички страни. В Европейската общност директните разходи за белодробните болести се оценяват на 6% от общия бюджет за здравеопазване, като 56% от тях (38.6 милиарда евро) се изразходват за ХОББ. Разчетите показват, че разходите за консултации за ХОББ надхвърлят значително тези за бронхиална астма, пневмония, рак на белия дроб и туберкулоза.

Comments

comments

About Татяна Петлова

One comment

  1. Днес отбелязваме Световния ден без сутиен, който има за цел да подкрепи информираността за рака на гърдата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

picc144-13

Сдружение на Югозападните общини проведе Общо събрание днес. Кметът на Кресна се „въздържа“ при гласуването за избор на председател

Управителният съвет на Сдружение на Югозападните общини свика Общо събрание, което  се проведе днес  от ...