Операторът на Blagoevgrad-news с предупредителен протокол. Директорът на ОДМВР Николай Хаджиев се ангажира с проверка по случая

Тази сутрин нашият оператор Асен Димитров получи Протокол за предупреждение, във връзка с протести, на които той е изпълнявал служебните си задължения.

 

Малко по-късно, на  пресконференция при ДИРЕКТОРА НА ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР – БЛАГОЕВГРАД, старши комисар Николай Хаджиев, бе поставен въпросът с проверката на нашия екип на 18 ноември/неделя/. Бе коментиран и фактът, че операторът ни, тази сутрин бе извикан отново във Второ районно, където му връчиха предупредителен протокол.

Това, което се случи на 18 ноември/ неделя/ с нашия екип, може да видите ТУК.
Обяснението на ст. комисар Хаджиев е, че проверките са били рутинни и няма нищо притеснително в това. Не се намери логичен отговор за наличието на Предупредителен протокол обаче, според, който операторът на Blagoevgrad-news няма да нарушава обществения ред, както и ще трябва да следи дали участници в протестите го спазват, без той въобще да е организатор или участник в тях.

Предупредителен протокол
Предупредителен протокол

Поискахме да бъдат показани записите на МВР, които се правеха на 18 ноември, от униформен служител, които да онагледят поведението на оператора по време на протеста, тъй като в официалното изявление на директора пред BTV, се твърдеше, че поведението му е било съмнително. Хаджиев обясни, че тези записи се ползват само от тях и няма как да бъдат показани на журналистите.

Колеги от други медии, също поставиха въпросите-как и защо оператор на медия е с предупредителен протокол, както и дали е нормално, след като сме се легитимирали, действията на служителите да бъдат такива, каквито бяха.

Най-важният въпрос си остава- КОЙ разпореди тази проверка, да протече по този начин? Остава също да се изясни защо, въпреки наличието на данни, че сме журналистически екип, имаме съставени протоколи- един за обиск на 18 ноември и друг предупредителен.

Протокол за обиск
Протокол за обиск

В крайна сметка, след пресконференцията нашият екип разговаря със ст.комисар Хаджиев, който уведомихме, че ще депозираме жалба, а той обеща да направи проверка на база описаното в нея и да ни уведоми за резултатите.

Comments

comments