ОИК няма да отстрани кмета Камбитов, очакват се 6 гласа в негова полза. Техническа грешка ли е завереният пред нотариус спесимен?


 

С дебат стартира днешната сесия на Общински съвет – Благоевград. В свое изказване лидерът на „Партия на зелените“ Андон Тодоров се обърна към кмета на общината Ат. Камбитов с логични въпроси по повод скандала, който се разрази в последните дни в областния център на Пиринско.

Преди дни стана ясно, че  кметът на Благоевград Атанас Камбитов е бил управител на търговско дружество, макар и за кратко,  по времето, в което вече е начело на общината. Съдебната практика в подобни случаи е категорична и води до предсрочно прекратяване на правомощията. Ще остане ли Благоевград без кмет, само няколко месеца преди местните избори, се питат всички граждани днес?

„Вярно ли е, че сте бил управител на търговско дружество „Старт 2015“ ЕООД, което към днешна дата е собственост на един от най-близките Ви приятели  Ивайло Благов?“, попита Тодоров. 

Кметът се оправда с мотива, че това е техническа грешка, която ще бъде отстранена. Обяснението му, обаче не почива на правни доказателства. Наша проверка в Търговския регистър  днес, показва, че заявление за отстраняване на техн. грешка не е входирано. Нещо повече, как може да бъде окачествено като техническа грешка , отиването при нотариус и заверяването на спесимен на управител?

suglasie_page-0001

Всичко това, вероятно ще бъде прието обаче от ОИК, която се събира днес в 17:30, за да се произнесе. Въпреки наличието на юристи в комисията, се очаква отстраняването на кмета на Благоевград да не се случи.

По непотвърдена информация на наши източници, днес гласовете в комисията ще бъдат 6 в полза на кмета, срещу 4 за отстраняването му от длъжност, заради нарушение на ЗМСМА.  Очаква се секретарят на комисията, който е представител на ВМРО да подкрепи кмета Камбитов и да гласува „против“ отстраняването му.  Какво може да подтикне един човек да заобиколи нормите и да подкрепи нарушения на закона е тема на дълъг размисъл. Много благоевградчани вече разсъждават по темата и имат своето обяснение, но едва след съвещанието днес, ние ще си позволим да коментираме тези причини.

На практика, може да станем свидетели за пореден път на незачитане на законите на Република България, както и на прецедент, който може да повлече още хора в подобни нарушения- от тук насетне всеки кмет, който реши може да създаде фирма, която да управлява, независимо от съществуващите ограничения, стига разбира се да има достатъчно силна подкрепа от ОИК.

Ние, ще проследим заседанието на комисията днес и ще ви информира за решението им, освен това ще попитаме всеки от членовете и, какви са мотивите, с които са гласували. Въпроси ще отправим и към централите на партиите, които те представляват, защото е важно да разберем, още повече в предизборно време-коя партия уважава законите в страната и коя е склонна да ги заобиколи.

 

 

Comments

comments