Обявиха победителите от кукерския фестивал в Перник

vijte-pobeditelite-na-surva-2018-490892

Сурвакарите от групата на пернишкия квартал „Бела вода“ и от дупнишкото село Джерман, заедно с кукерската група от карловския квартал „Сушица“ са победители в 27-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2018“. Те са носители на най-голямата награда – Златна маска, определи жури с председател проф. д-р Георг Краев.

Със златен медал за поддържане на местната традиция са удостоени сурвакарите от пернишкото село Богданов дол и кукерите от ямболското село Победа. Като най-атрактивни са отличени маскираните от ковачевското село Чепино и хасковското село Княжево.

Наградата на Министерството на туризма спечелиха сурвакарите от земенското село Пещера. Купата на Федерацията на европейските карнавални градове бе дадена на сурвакарите от пернишкото село Зидарци и сливенското Пъдарево.Наградата за детска маска спечели Надежда Козарева от софийското село Мирково. За най-сполучлива маска бе отличен Красимир Стефанов от пернишкото село Сирищник.

Златни медали за цялостно представяне заслужиха сурвакарите от с. Расник, община Перник и кукерите от гр. Павел баня. Приз за обучение в традицията бе присъден на сурвакарите от с. Витановци и кукерите от с. Кабиле. Бяха дадени и награди от името на кмета, областния управител на Пернишка област, Регионалния исторически музей и клуба на интелигенцията в Перник. Кметът Вяра Церовска благодаря на всички институции и служители, ангажирани в организацията на 27-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва 2018“.

Comments

comments