Солеността на Черно море застрашава атмосферата с газ с парников ефект

черно море

Метановите хидрати в Черно море са на път да се дестабилизират поради увеличаването на солеността на този водоем, който някога e бил сладководно езеро, предаде БТВ.

Метановите хидрати, които имат външния вид и плътността на леда, се съдържат в морските седименти и ги спояват.

„Ако не са стабилни, седиментът може да се разпадне и това да стане причина за подводно свличане. Под въздействието на солта тези хидрати се разграждат и освобождават метан във водата, а впоследствие и в атмосферата“, информира Стефан Кер от Френския институт за морски изследвания.

Ученият припомни, че метанът е газ с парников ефект, който надвишава 25 пъти този на въглеродния диоксид. Район с площ 2800 кв. км може да бъде повлиян от този феномен през следващите 5000 години. Става въпрос за обем от газ, достигащ 200 милиарда куб. м и равняващ се на 5-годишното потребление на природен газ от страна като Франция.

Явлението е характерно за Черно море заради промените в солеността на водата му през хилядолетията. „Преди 9000 години Черно море e било сладководно езеро, но концентрацията на солта във водата му се e увеличила след „свързването“ му със Средиземно море и от 2000 години това влияе върху състава на седиментите“, поясни Кер.

Досега е наблюдавана единствено дестабилизация на хидрати, предизвикана от промени в температурата и налягането, отбелязаха учените.

Comments

comments