Нечовешко отношение: Дежурният на кабинет в Сандански д-р Томов отказа да прегледа 15 – годишно момиче, „Водете си го в Спешното“!

За абсолютно лекарско безхаберие ни сигнализира един от треньорите по спортна стрелба в Стрелкови клуб „Пирин“ Благоевград.
Вчера през деня състезателите от клуба, сред които и деца, и треньорът им Петя Станкова, имали контрола в Стрелкови клуб „Санел“ Сандански.
По време на стрелбата обаче на една от състезателките – 15-годишно дете, й прилошава, а състоянието й започва да се влошава с всяка минута. След допитване до санданските си колеги за това къде най-бързо и ефективно да потърси помощ, треньорът й Петя Станкова я води в дежурния кабинет в Поликлиниката.
„Пред кабинета нямаше никого, затова почукахме и влязохме. Вътре ни посрещна дежурният лекар. Обясних му, че детето не е от града, че е от Благоевград, но сме тук на контролно състезание и изведнъж й е прилошало. Тя изглеждаше наистина много зле и едва се държеше на краката си, исках просто да я прегледа, да види как е кръвното й, дори ако е необходимо, да предпише нещо – само да се възстанови.“ – споделя Петя Станкова.
Оказва се обаче, че според дежурният на кабинет ортопед д-р Антон Томов мястото на полу-припадналото дете не е при него. Затова той просто ги отпраща с думите „Ходете си в Бърза помощ!“. След като треньорът Станкова реагира на думите му с молба все пак да я погледне, защото е притеснена и понеже в момента детето е нейна отговорност, д-р Томов с особено остър и висок тон ги гони от кабинета си.
„Ти ли ще ме учиш мене на медицина, бе!“- така бяхме натирени от дежурния кабинет, допълва треньорът.
За коментар потърсихме и самият ортопед д-р Томов.
„Истината е, че прегледах детето. То беше с оплаквания в коремната област, но виждайки състоянието му, прецених, че е обект на бърза помощ. По това време на денонощието и то в неделя, Спешното е най-удачното място, на което да му бъде обърнато внимание – там има лаборатория, рентген.“
Дали лекарят казва истината, или думите на треньорът са верни, знаят само те двамата и детето, което е имало нужда от лекарска помощ. Ние не можем да гарантираме, че детето е било прегледано – истината обаче е, че за да се стигне до сигнал до нас, треньорът Станкова е била провокирана от нещо. И предвид факта, че полу-припадналото 15-годишно момиче е нейна отговорност и тя е притеснена за здравето и състоянието му, най-вероятно провокацията е била само една – лекарско безхаберие.
Това е поредният случай, в който се сблъскваме с незаинтересованост от страна на лекар за здравето на хората, в случая – дете. Безхаберие, което стои на другия полюс на Хипократовата клетва, която лекарят някога е положил. И забравил.

Comments

comments