Недомислие или некомпетентност?! Отнемат книжки за неплатени глоби, а след като платиш, чакаш неопределено време да ти върнат документа

ivan

Временно отнемане на свидетелството за правоуправление, докато водачът не изпълни задълженията си спрямо бюджета е една от спешните мерки, които МВР прилага за подобряване събираемостта на глобите.

В последните няколко месеца, стана ясно, че доста шофьори бяха „сюрпризирани“ с отнемане на книжките, при случайни проверки, някои от тях и не подозиращи, че имат подобни задължения.

Идеите, на тези промени в закона не са никак лоши, но отново се сблъскваме с лошото им изпълнение и много недомислия от страна на тези, които ги „изковаха“.

Така например, в чл.171, ал.1, т „Д“ се казва:

За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки:

  1. временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач:

д)  който управлява моторно превозно средство с наложена наказание глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане –  до заплащане на дължимата глоба.

Случилото се с Иван Богдански от Благоевград, разклаща последното в този цитат от ЗДвП, а именно частта с връщането на свиделството след заплащане на глобите.

Книжката на Богдански е отнета при случайна, рутинна проверка в София на 07 юли 2017 год. , на 10.07.2017 год. всички задължения са платени и документите са представени в КАТ-Благоевград. Очакването да получи свидетелството си за управление на МПС, продължава и до нашата среща. 

Недомислия или некомпетентност се крие в този казус, ще разберете повече от интервюто с Иван Богдански, който е решен да си търси правата до край.

Опитите ни да се свържем със ст. инсп. Данаил Стоицов, началник на КАТ-Благоевград за сега удрят на камък. Никой не отговаря на телефонните ни обаждания, а междувременно разбираме, че книжката на Иван Богданов вече е в КАТ-Благоевград, само ден след нашето интервю.

Ще продължим, обаче да търсим отговор на въпросите, които имахме към ст.инсп. Стоицов, защото утре, може и някой друг да попадне в „чакалнята“ и да търси начин да се справи с недомислията на системата.

Comments

comments

About Мариета Димитрова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

поли

Катастрофата след изхода от Благоевград в посока Железница предзвика хаос на пътя, няма пострадали

Катастрофа на главен път Е-79 в района на полигона край Благоевград затапи движението в двете ...