Над 80 журналисти и медийни работници са убити по света през 2017 г.

ifj

Общо 82 журналисти и медийни работници са били убити по света през 2017 г., показва годишният доклад на Международната федерация на журналистите (IFJ).

Въпреки че броят на жертвите се е понижил за трета поредна година, достигайки най-ниско ниво за последното десетилетие, смъртните случаи все още са неприемливо много, пишат авторите на доклада. Над 40% от фаталните случаи през изминалата година са в Азия и Океания и Арабския свят. В Европа (включително Турция) жертвите са пет, а в Африка и Централна и Южна Америка – общо 26. С 13 убити журналисти и медийни работници Мексико се нарежда на първо място по този показател, следвана от Афганистан (12), Ирак (11), Сирия (10) и Индия (6).

Жертвите в Европа през 2017 г., с две повече от предходната година, включват Николай Андрушченко и Димитри Попков (Русия), Саед Каримиан (Турция), Ким Уол (Дания) и Дафне Каруана Галиция (Малта).

„IFJ и клоновете на организацията в цял свят продължават да се борят и да предлагат идеи и инициативи, с които да сложат край на кризата с нивото на безопасност за работещите в медии и да изградят по-силни професионални съюзи, които да защитават журналистите и медийните работници“, казва президентът на федерацията Филип Лерут. „Вече са направени доста неща, но днес ние не забравяме предизвикателствата във връзка с безопасността и трудовите права на колегите ни, които трябва да адресираме заедно. Това включва особено борбата срещу скандалната безнаказаност във връзка с повечето убийства на журналисти.“

Журналистиката продължава да бъде крайно опасна професия в много точки на света. Основните предизвикателства пред журналистите включват опозиционни настроения и действия спрямо медиите като основен стълб на демокрацията в някои част на Африка, липсата на постигане на справедливост във връзка с убийства на журналисти в някои европейски държави, страха, който предизвикват мрежите за организирана престъпност в Латинска Америка, терористичните атаки в Азия и арабските държави и продължаващите военни конфликти в последните.

„Най-добрият начин да отдадем почит на жертвите е като се мобилизираме непримиримо и работим неуморно, за да се справим със сянката на безнаказаността, която е надвиснала над журналистиката от много отдавна“, отбелязва Антъни Белангер, генерален секретар на IFJ.

За да допринесе за разрешаването на проблема, IFJ възнамерява да предложи на страните членки на Организацията на обединените нации (ООН) да приемат нова международна конвенция за безопасността и независимостта на журналистите и други медийни професионалисти. Конвенцията цели да осигури ефективно средство за прилагане на съществуващите закони, така че нападенията срещу журналисти да бъдат подобаващо санкционирани. Организацията също така опитва да гарантира безопасността на журналистите в страни като Непал, Филипините и Ирак, като провежда или подпомага инициативи на местно ниво.

Целия доклад можете да прочетете тук.

Comments

comments