Над 100 души на протест в защита на Пирин в Благоевград.“ Не сме против втора кабинка, но искаме да се спазват законите!“

Над 100 души се събраха на пл.“България“ в Благоевград, за да заявят защитата си за НП „Пирин“.

„1. Отхвърляне на решението на МС от 28.12.2017 за промяна плана за управление на НП Пирин, с което на практика се разрешава застрояване на 48% от територията на Парка.
2. Оставка на министър Нено Димов (за цялостно творчество, системни лъжи на обществото и имитацията на обществено обсъждане на измененията в ПУ на НП Пирин)“, това са накратко исканията на хората от Благоевград и организаторите на протеста.

Всички бяха категорични, че нямат нищо против втората кабинка или развитието на туризма в Банско, но държат да се спази закона и планината да бъде защитена.

„Не искаме Банско да се превърне в Слънчев бряг!“, категорични бяха протестиращите.

По същото време в София протестите бяха два. Недоволството под надслов „Да спасим Пирин! Да спасим България!“ и контрапротеста на банскалии. Хората от Банско, водени от кмета Икономов, излязоха с мотива, че трябва да защитят зимния туризъм и изграждането на втора кабинка.

Погледнато обективно, ситуацията изглежда така- никой не слуша какво говори другият и дебатите може да се окажат вечни. От една страна защитниците на Пирин, които казват,че не са срещу втора кабинка, а от друга страна банскалии, които държат да я има. По същество, изглежда, че става дума за едно и също искане, но идеите на едните и другите са различни. Развитието, за което говорят едните, означава съсипване на природата за другите, а там някъде е истината.
Истината може би е по-грозна отколкото можем да си представим, ако всичко, което се говори е вярно – за интересите, за концесионера, за парите. Обвинения се разменят постоянно между двете страни, а на гражданите им остава да преценят сами за себе си, кой казва истината.

Притеснителни слухове се появиха през последните дни, които разказват за натиск, за принудително присъствие за служители на протестите, но кои са работодателите ще напишем на по-късен етап, ако информацията бъде потвърдена. Ако това бъде доказано, може и да намерим истината по-бързо, защото където има натиск, има интереси.

Comments

comments