Може би искате да знаете повече за племенните бижута?

bansko-suveniri

В древни времена, много племена по целия свят, правят и използват бижута за много цели. Различни племена от различни части на света – Египет, Индия, Африка, Америка – използват различни материали, за да направите бижута, които се използват за различна употреба. Ето и някои аспекти на тези племенни украшения. Те представляват интерес, защото много от модерните стилове използват племенни, вождови или индиански модели украшения за своите бижетирийни решения.

Хората са се разкрасявали с бижута по много причини. В много части на света са носили обици на носа, зърната на гърдите, масив от халки около врата, грамадни колиета, пръстени за крака, гривни за глезена и много други украшения на различни места от тялото, а не, както е разпространено днес. Племенните хора са с много повече фантазия от нас, ако можем така да се изразим. Бижутата в този период се изработват от от такива материали като злато, платина, сребро, диаманти, смарагди и рубини. Въпреки това, племенните бижута са много по-различни от образността на бижутата, които имаме в нашите умове. Те са направени от далеч по-прости материали, дори и сухожилия на животни! Въпреки това, те определено са много по-сложни.

Племенните бижута обикновено са направени от материали, като например животински кости, зъби, слонова кост, камъни, полускъпоценни камъни, черупки, дърво и други подобни естествени материали, намерени около местообитанията на хората. Дори и сушени плодове или семена от плодове се използват, за да се направят бижута.

Черупки от яйца са може би едни от най-старите материали, за които имаме сведения, че се използват в този период на човешката история. Бижутата обикновено се правят като се нанизват тези материали заедно и така нанизаните мъниста  се закачат около различните части на тялото – на китките, глезените, шията, кръста и т.н. Жили на животно (или сухожилия) се използва, за да се свържат устойчиво елементите заедно. Бижутата от слонова кост осигуряват още един пример за използване на части от тялото на животните, за целите на бижутерията.

Елементите на племенните бижута винаги са имали някакво значение, освен естетическото им предназначение. Обикновено елементи от природата са изобразени в дизайна на племенните бижута. Слънцето е най-честоия обект от заобикалящата среда на древните племена, на който те се покланят. Съществуват множество исторически паметници, според които слънцето е най- почитания феномен от различни племенни хора по целия свят. Съществуват много случаи, при които са намерени изображения на слънцето върху бижута.

Друг общ елемент на племенни бижута е изображението на различни божества. Например, бижута с византийски кръст достигат до нас обикновено под формата на висулки. Животни и птици са, също така, представяни в бижута като елен, орел и т.н.

 

Comments

comments